Home Imobiliare Organizarea santierului costa pana la 15% din devizul total al constructiei

Organizarea santierului costa pana la 15% din devizul total al constructiei

DISTRIBUIŢI

De la momentul zero al achizitionarii terenului pana cand excavatorul sapa prima cupa pentru pregatirea fundatiei viitoarei constructii, sunt necesare o serie de lucrari si investitii numite generic -organizare de santier-, care pot costa pana la 15% din devizul total al cladirii, potrivit estimarilor specialistilor in constructii. Este vorba despre imprejmuire (ridicarea unui gard despartitor este obligatorie, cel putin pe latura dinspre drumul de acces), racordarea la reteaua de curent electric, incheierea unui contract obligatoriu cu o societate de salubrizare, amenajarea unui WC si a unui spatiu pentru depozitarea materialelor plus o ghereta rezervata personalului care asigura paza. De asemenea, mai este necesara saparea unui put (pentru apa) si asigurarea canalizarii, cel putin pentru apele pluviale. La toate acestea se adauga, dupa caz, si o taxa de scoatere din circuitul agricol a terenului construit (aleile de acces, casa, terasa si trotuarele imprejmuitoare), a carei valoare se stabileste in functie de pretul oficial (din cataloagele primariilor) al metrului patrat de teren din acea zona. Mai trebuie obtinuta intabularea si un certificat de urbanism, prin care autoritatea locala precizeaza limitele amplasamentului viitoarei cladiri in perimetrul terenului.

Masina de gunoi ia 100 de dolari la un drum…

Daca terenul trebuie degajat de gunoaie, balarii si diversele obiecte ce pot fi gasite in mai toate zonele virane din Romania, societatea de salubrizare are toate motivele sa fie optimista: costul unui transport cu o autospeciala, de la terenul respectiv pana la groapa de gunoi a localitatii, se poate ridica pana la 100 USD, masina avand o capacitate de circa sase metri cubi.

Dupa degajarea terenului si imprejmuirea lui (specialistii recomanda construirea gardurilor cu stalpi din teava si vergele din lemn tratat), trebuie sapate bazinul – vidanjabil sau nevidanjabil – pentru WC si putul pentru apa. Chiar daca o fantana costa destul de mult, este utila si in cazurile in care zona are o retea de alimentare cu apa. Pentru celelalte amenajari (depozitul de materiale, ghereta paznicilor, magazia de unelte etc.) au aparut deja firme specializate, care inchiriaza sau construiesc la fata locului astfel de campusuri. Cei care nu doresc sa apeleze la serviciile acestora trebuie sa stie ca autoritatile impun ca ghereta paznicilor sa aiba dimensiuni corespunzatoare si sa asigure minimul necesar de confort.

Si la acest capitol stufarisul legislativ este destul de des

Pentru toate aceste lucrari si constructii provizorii – imprejmuiri, baraci, WC etc. – este necesara obtinerea de autorizatii, bineinteles cu plata taxelor aferente… Cadrul legislativ pentru organizarea de santiere este asigurat prin Legea amenajarii teritoriului si urbanism, Legea fondului funciar, Legea constructiilor – cu intregul cortegiu de norme metodologice si hotarari de guvern, modificarile si completarile acestora…

Avand in vedere cele prezentate, pe scurt, mai sus, parerea unanima a specialistilor este ca achizitionarea unui teren cu o casa gata construita (fie ea si in paragina) e mai avantajoasa decat pornirea de la zero a unei constructii noi. Precizam ca o consolidare a unei cladiri vechi presupune atat costuri mai mici, cat si mai putina bataie de cap in relatia cu autoritatile. Nu intamplator, cele mai multe dintre vilele rasarite in ultimii ani sunt, de fapt, foste case batranesti, -consolidate-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.