Sectorul imobiliar este foarte afectat in acest moment, spun reprezentantii mediului de afaceri autohton. Se poate spune ca piata este blocata in ceea ce priveste tranzactiile efectuate de agentiile imobiliare. Modificarea legislatiei din domeniul retrocedarii si al proprietatii, dar si mult-anuntatele reglementari ale sectorului imobiliar au creat deja o stare de panica pe piata. Daca mai adaugam si faptul ca mediul de afaceri nu a fost consultat atunci cand s-a hotarat modificarea Codului fiscal, imaginea este completa.
Domeniul imobiliar este foarte afectat in acest moment, sunt de parere reprezentantii sectorului. -Legislatia in domeniul proprietatii urmeaza sa se modifice. In plus, se doreste reglementarea sectorului imobiliar printr-un proiect de act normativ care practic reorganizeaza agentiile. Avem o piata blocata in domeniul tranzactiilor. Investitiile in locuinte sunt prea putine-, explica Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara. Tabloul nu este complet insa. Trebuie sa mai adaugam si faptul ca modificarile aduse Codului fiscal au ignorat parerile mediului de afaceri, inclusiv cel din domeniul imobiliar. Patronatele au spus ca au fost incalcate mai multe legi, printre care cea a dialogului social si cea a transparentei. Fiind vorba despre un act normativ cu impact mare asupra mediului de afaceri, reprezentantii patronatelor considera ca ar fi trebuit sa fie consultati. Cu toate acestea, mediul imobiliar pare mai apasat de blocajul existent. -Nu s-a facut o consultare, dar este o procedura curenta, care nu trebuie sa ne scandalizeze-, spun mai multi reprezentanti ai mediului de afaceri din sectorul imobiliar. -Rolul Consiliului Economic si Social este pur consultativ. Aceste avize de care discutam sunt apa de ploaie-, spune profesorul Artur Silvestri.
Modificarea Codului fiscal complica si mai mult lucrurile
-In acest moment, domeniul imobiliar este afectat de atat de multe elemente, incat unul in plus nu poate complica situatia atat de mult-, opineaza Artur Silvestri. -Daca ar fi existat elemente de deductibilitate in domeniul investitiilor imobiliare care sa fie inlaturate prin aceste modificari aduse Codului fiscal, cu siguranta mediul de afaceri ar fi fost afectat. Vorbim doar despre un element suplimentar, care nu poate sa schimbe prea mult situatia existenta pe piata imobiliara, si asa afectata-, explica profesorul Silvestri. Practic, cum aceste deductibilitati nu exista, planul de afaceri al unei companii imobiliare nu se modifica prea mult. Oricum, reprezentantii mediului de afaceri considera ca activitatea imobiliara autohtona nu se desfasoara in conditii propice.
Rumoare in randul agentilor imobiliari
Rumoarea aparuta de vreo luna incoace printre agentii imobiliari speriati de modificarile anuntate in domeniu, care practic reorganizeaza sectorul, -este un alt element de turbulenta care afecteaza mediul de afaceri-, este de parere Artur Silvestri. Introducerea asigurarii de raspundere profesionala pentru agentul imobiliar, prevedere cuprinsa intr-un proiect de lege initiat de deputatul PNL Sorin Gabriel Zamfir, presedintele Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), i-a nemultumit pe agentii imobiliari. Ei spun ca sunt prestatori de servicii si ca nu au nevoie de acest tip de asigurare de malpraxis, cu atat mai mult cu cat nu transfera proprietati. Mai mult, marirea capitalului social minim necesar pentru infiintarea unei firme de consultanta imobiliara la 500 milioane de lei -reprezinta o modificare tacita a legii privind societatile comerciale-, explica Artur Silvestri. -Pe piata imobiliara europeana, agentul imobiliar nu poate practica aceasta meserie daca nu are o asigurare de raspundere profesionala-, a spus presedintele UNIM. El a explicat ca toate aceste lucruri pe care le prevede proiectul sunt menite sa reglementeze piata imobiliara.