Home Imobiliare Pensionarii bucuresteni se impotrivesc consolidarii locuintelor

Pensionarii bucuresteni se impotrivesc consolidarii locuintelor

DISTRIBUIŢI

Desi bucurestenii constientizeaza riscul seismic la care se expun, doar 60% din locatari sunt de acord cu programul de consolidare a imobilelor, releva un studiu-ancheta realizat de expertii Centrului National pentru Reducerea Riscului Seismic (CNRRS) si ai Agentiei Japoneze pentru Cooperare Internationala (JICA).

Cunoastem, dar nu prea vrem

Conform studiului, cei peste 60 de ani, de altfel majoritari, manifesta o reactie de respingere fata de contractarea de imprumuturi pentru lucrarile de consolidare. Aceasta atitudine se explica prin faptul ca pensionarii nu doresc sa fie -deranjati- sau sa-si lase mostenitorii cu datorii.

Pe de alta parte, raspunsurile arata o cunoastere remarcabila a riscului seismic din Romania si din Bucuresti si sunt foarte bine corelate cu categoriile de varsta si profesie, precum si cu experienta de a locui in apropierea cladirilor care s-au prabusit la cutremurul din 4 martie 1977.

Studiul a vizat stabilirea starii de spirit a cetatenilor in legatura cu protectia antiseismica a cladirilor vulnerabile din Bucuresti si s-a desfasurat in perioada mai-iunie 2003. Actiunea face parte din planul de lucru al Programului JICA de cooperare tehnica in domeniul reducerii riscului seismic la cladiri si constructii.

Concret, acest studiu a urmarit identificarea motivelor impotrivirii cetatenilor fata de consolidarea cladirilor in care locuiesc. De asemenea, s-a avut in vedere aflarea opiniilor celor care locuiesc in cele mai vulnerabile cladiri din zona centrala, precum si ale presedintilor asociatiilor de proprietari din celelalte cladiri din aceeasi zona, incadrate in clasa I de risc seismic.

Chestionarul pe baza caruia s-a realizat ancheta a fost conceput la initiativa expertului JICA, utilizand si experienta specialistilor din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, iar prelucrarea raspunsurilor a fost asigurata de personalul CNRRS, cu ajutorul unui software japonez conceput special in acest scop.

Formularele au fost distribuite catre aproximativ 340 de proprietari de apartamente si 115 presedinti de asociatii de proprietari din cladiri bucurestene incadrate in clasa I de risc seismic.

Structura pe grupe de varsta a segmentului de populatie investigat a fost urmatoarea: 18-39 ani – 10,29%; 40-59 ani – 31,37%; peste 60 ani – 58,33%.

Stimulente financiare acordate prin lege

Ancheta releva faptul ca subiectii au cunostinte despre prevederile OG nr. 20/1994 (84,80%), obligatia ce revine asociatiilor de proprietari in aceasta privinta (79,96%), existenta evaluarii riscului asupra cladirilor lor (88,72%), precum si obligatia rezultata in urma raportului de evaluare a riscului (74%).

Din acelasi studiu reiese faptul ca subiectii cunosc si stimulentele acordate prin actul normativ citat pentru: finantarea evaluarii riscului de catre MTCT (83,82%), finantarea proiectarii si executiei lucrarilor de consolidare de catre MTCT (82,84%), sistemul de credite pe termen lung (69,60%), scutire de la plata cotelor lunare pentru familiile cu venit mic (72,55%), scutire de la plata taxelor pentru autorizarea lucrarilor de consolidare (76,47%), ca si despre modalitatile de obtinere a stimulentelor legale (71,08%) si implicarea asociatiilor de proprietari in informarea cetatenilor cu privire la sistemul legal de reducere a riscului seismic si stimulentele aferente (52,45%).

Pe parcursul realizarii acestui studiu, numerosi cetateni au facut sugestii interesante cu privire la programul de consolidare a cladirilor cu grad de risc seismic ridicat. Acestea urmeaza sa fie analizate in detaliu, iar concluziile vor fi utilizate de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului in scopul imbunatatirii cadrului legislativ.

-Multi oameni, in special in Bucuresti, locuiesc in cladiri care prezinta un grad de risc seismic ridicat. Acest sondaj a fost necesar pentru a afla parerile oamenilor despre programul de consolidare, initiat chiar la inceputul preluarii mandatului de catre Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Locuintei, care a promovat modificari importante ale legislatiei pentru finantarea si urgentarea consolidarii cladirilor cu <bulina rosie>-, a declarat Ileana Tureanu, secretar de stat in MTCT. Domnia sa a subliniat ca obstacolele nu sunt de ordin financiar, ci este nevoie de educatie, comunicare si incredere in autoritati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.