Home Imobiliare Piata constructiilor acapareaza opt procente din PIB-ul Romaniei

Piata constructiilor acapareaza opt procente din PIB-ul Romaniei

DISTRIBUIŢI

Piata constructiilor a crescut in primul trimestru cu 20,7%, comparativ cu primele trei luni din 2005, inregistrand un ritm-record de crestere pentru ultimii ani. Anul precedent, afacerile derulate de jucatorii de pe piata s-au ridicat la valoarea de 6 miliarde de euro, echivalentul a 8% din PIB. Intr-un studiu recent, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) aprecia ca aceasta crestere va angrena un progres si in productia industriala, care se va resimti cu precadere in productia materialelor de constructii, industria extractiva si cea de constructii metalice. Boom-ul din constructii se datoreaza si investitiilor estimate la 600-800 milioane de euro de pe piata imobiliara.


Materialele produse in Romania sunt preferate de antreprenori pentru ridicarea spatiilor industriale, iar cele de import sunt utilizate mai ales la constructia de locuinte, fapt care afecteaza productia in industria de resort.

Orientarea investitiilor catre sectorul constructiilor s-a materializat si in profiturile obtinute de companiile care activeaza pe aceasta piata. Totusi, jucatorii autohtoni isi vad pozitia amenintata de firmele straine, care reusesc sa obtina contractele de amploare. Constructorilor romani le ramane doar posibilitatea de a subcontracta lucrarile, deoarece caietele de sarcini contin criterii care ii impiedica sa castige contractele mari.

Business cimentat

Afacerile derulate pe piata cimentului, controlata de Holcim Romania, HeidelbergCement si Lafarge, s-au ridicat in 2005 la aproximativ 400 milioane de euro, in crestere cu circa 10% fata de anul trecut. Filiala din Romania a Lafarge Franta a inregistrat vanzari de 240 milioane de euro, cu un profit de 60 milioane de euro. 194 milioane de euro cifra de afaceri si 35 milioane de euro profit sunt datele raportate de Carpatcement, in timp ce Holcim Romania a desfasurat afaceri de 167 milioane de euro, obtinand un profit de 33 de milioane. Pentru urmatorii trei ani, compania va investi circa 160 milioane de euro in modernizarea celor trei fabrici de ciment din Romania.

Unii castiga..

Operatorul uneia dintre cele mai puternice retele de distributie a materialelor de constructii, Dedeman Bacau, aproape si-a dublat cifra de afaceri pe 2005, de la 43 milioane de euro in 2004 la 70 milioane de euro. Profitul companiei a crescut, de asemenea, de la 2,8 la 7,1 milioane de euro. Pentru a-si creste credibilitatea in fata institutiilor bancare, Dedeman si-a majorat capitalul social de la 4,1 milioane de euro la 9, 7 milioane de euro, prin incorporarea de rezerve.

Distribuitorul de materiale de constructii Arabesque din Galati a incheiat anul fiscal 2005 cu o cifra de afaceri de circa 204 milioane de euro, in crestere cu 43% fata de nivelul la care s-a situat anul trecut. Totusi, profitul brut obtinut de companie a fost de peste cinci ori mai mic decat cel realizat in 2004, oprindu-se la 2,5 milioane de euro. Reteaua Arabesque include centre de distributie si depozite in Galati, Bucuresti, Timisoara, Craiova, Brasov, Cluj-Napoca, Piatra-Neamt si Constanta.

Reprezentantii Menatwork, grupul italian specializat in productia si distributia materialelor de constructii, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de 60 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de 2005, cand valoarea acesteia a fost de aproximativ 45 milioane de euro. Profitul estimat de companie pentru anul in curs reprezinta 4-5% din totalul cifrei de afaceri. In acest an, Menatwork are programate investitii de aproximativ cinci milioane de euro.

Altii pierd

Unul dintre numele active din industrie, Concas Buzau, a inregistrat anul trecut o scadere de 16% a cifrei de afaceri, pana la 14 milioane de euro. Reprezentantii companiei se asteapta ca anul acesta afacerile sa se diminueze, atingand nivelul de 13 milioane de euro.

Distributia forjeaza profiturile

O alta companie care a inregistrat pierderi in 2005 este Sanex, unul dintre cei mai mari producatori de materiale de constructie, in special placi ceramice si obiecte sanitare. Cifra de afaceri a scazut cu aproximativ 66%, de la 31 milioane de euro in 2004 la 21 milioane de euro pentru anul precedent. Profitul a fost mai mic cu 1,7 milioane de euro decat cel din 2004, situandu-se la 1 milion de euro.


Simona Diaconu

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.