Instabilitatea prețurilor, lipsa disponibilităților de creditare și încrederea mai redusă a investitorilor – acestea sunt motivele stagnării pieței imobiliare din România.
În primul trimestru, volumul principalelor tranzacții imobiliare din România a scăzut cu 68%, la 119 milioane de euro, în contextul în care piața europeană a proprietăților comerciale s-a redus cu 37% în intervalul analizat, la 38,7 miliarde euro, potrivit unui raport al Cushman & Wakefield.
Anul trecut, în România s-au tranzacționat proprietăți imobiliare comerciale în valoare totală de 1,88 miliarde euro, fondurile provenind în totalitate de la investitorii străini.
Tranzacțiile imobiliare includ transferul de proprietăți din sectorul de birouri, retail, industrial și hotelier.
"Investitorii au rămas pe primul trimestru din 2008 în așteptare, puține tranzacții importante fiind înregistrate. Pe termen scurt, piața nu va înregistra schimbări substanțiale, o îmbunătățire a condițiilor fiind așteptată pentru partea a doua a anului. Per ansamblu, estimările pentru întreg anul 2008 se mențin la același nivel cu cel consemnat anul trecut, de aproximativ 1,8- 2 miliarde de euro", a explicat Costel Florea, reprezentantul companiei.
Președintele Uniunii Naționale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, recunoaște că sectorul imobiliar se confruntă cu probleme și că unii investitori s-au retras de pe piață din cauza prețurilor exagerat de mari ale terenurilor. "Deja se vorbește în piață de proiecte care au probleme, iar mai multe fonduri de investiții s-au retras din România. Dificultățile nu vor începe din acest an pentru că piața are o anumită inerție, însă de anul viitor vom avea deja falimente", declara recent Zamfir.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane