Home Imobiliare Preturile apartamentelor nu ar trebui sa creasca dupa integrare

Preturile apartamentelor nu ar trebui sa creasca dupa integrare

DISTRIBUIŢI

Preturile apartamentelor din blocurile construite inainte de revolutie nu ar trebui sa creasca dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, ci din contra, spun specialistii imobiliari. Occidentalii cu siguranta nu se vor inghesui sa cumpere apartamente in Romania, dar datorita investitiilor anuntate deja pe sectorul imobiliar, mai ales in blocuri noi, preturile apartamentelor vechi ar trebui sa scada. Cu cat si in cat timp ramane de vazut si de apreciat, in functie de finalizarea proiectelor noi, deja anuntate.


-Cine crede ca, dupa integrarea Romaniei in UE, occidentalii vor da navala sa cumpere apartamente, se insala amarnic. Consider asadar ca integrarea nu constituie un boom imobiliar-, ne-a declarat, ieri, Radu Zilisteanu, expert imobiliar.

Argumente

Potrivit acestuia, in acest moment, nerezidentii pot cumpara in Romania apartamente si case fara terenul aferent, dar nu pot cumpara terenuri. -Daca ii interesa aceste apartamente vechi, care au o gramada de hibe si nici macar nu asigura minimum de confort, o faceau pana acum, nu trebuia sa astepte integrarea-, aprecieaza Zilisteanu, considerand ca vanzatorii ar trebui sa incerce sa fie mai moderati in privinta stabilirii preturilor. Acestea ar putea chiar scadea, spun specialistii imobiliari, in functie de investitiile care sosesc in Romania pe acest sector. -In doi ani, doi ani si jumatate s-ar putea observa o scadere a preturilor apartamentelor vechi, ca urmare a finalizarii noilor proiecte-, apreciaza Zilisteanu.

Comparatie

Actualele preturi sunt umflate, spun cunoscatorii din piata si o demonstreaza o simpla comparatie, in urma careia rezulta ca noile unitati locative sunt cu doar 50% mai scumpe decat vechile apartamente ceausiste. Spre exemplu, potrivit anunturilor postate pe nenumaratele site-uri imobiliare, un apartament cu trei camere, situat in cartierul Militari costa pana la 80.000 de euro (n.r. – cu imbunatatiri). In cazul unui proiect, dezvoltat in acelasi cartier Militari din Capitala, preturile pentru apartamente variaza, potrivit reprezentantilor companiei, intre 70.000 de euro si aproximativ 100.000 de euro, fara TVA. Nu trebuie insa uitate avantajele oferite de o constructie noua.

Stabilizari si chiar scaderi ale preturilor

Iar potentialii clienti nu pare sa le ignore, spun specialistii imobiliari, care apreciaza ca investitiile deja anuntate in sute si mii de unitati locative noi ar trebui sa duca, in urmatorii ani, la o scadere a preturilor apartamentelor vechi cu pana la 20%. -Sunt aberante preturile de pana la 1.000 de euro/mp, in cazul apartamentelor vechi. Acestea vor scadea dupa integrare, dar nu imediat, in medie cu pana la 20%-, este de parere Gabriel Zamfir. Potrivit acestuia, in perioada imediat urmatoare se vor stabiliza preturile pe anumite paliere ale pietei imobiliare. -Preturile terenurilor din apropierea oraselor, care au ajuns chiar si pana la 80 de euro metrul patrat vor stagna, intrucat prin trecerea platformelor industriale in extravilanul localitatilor vor aparea in interiorul oraselor suprafete imense de terenuri si va duce la scaderea presiunii pe terenurile din apropierea localitatilor-, apreciaza Zamfir.

Terenurile agricole – cel mai mare potential de crestere

Un segment cu un mare potential de crestere este, potrivit cunoscatorilor, cel al terenurilor agricole, intrucat preturile practicate in Romania sunt cu mult sub al celor din Uniunea Euorpeana. Insa lipsa infrastructurii face ca acestea sa nu fie asaltate de investitori. Sunt insa si vor fi in urmatorii ani, spun specialistii imobiliari, cele mai profitabile investitii. -Este segmentul cu cel mai mare potential de crestere de pe piata imobiliara, in perioada urmatoare. In maximum 10 ani, preturile terenurilor agricole din Romania ar putea ajunge pana la 70% din pretul mediu european-, considera Radu Zilisteanu. Potrivit acestuia, pretul mediu al terenurilor agricole romanesti se situeaza in jurul valorii de 600-700 de euro/hectar, in timp ce in Europa, acesta ajunge la 16.000-18.000 de euro/hectar. -Nu ne asteptam la o crestere semnificativa a preturilor in perioada urmatoare-, este de parere Gabriel Zamfir.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.