Si in perioada imediat urmatoare, cel putin pana la finele anului, preturile pe piata imobiliara vor continua sa creasca, considera agentii imobiliari, tinand cont de tendintele tranzactiilor inregistrate in ultima vreme. Ei pun aceasta tendinta pe seama faptului ca, practic, fondul imobiliar -pus la bataie- este acelasi care exista si inainte de 1989, in timp ce cererea a crescut considerabil, mai ales ca urmare a exploziei creditelor ipotecare.
Se cauta cartierele
Cele mai cautate locuinte sunt cele situate la bloc, in cartiere, spune patronul companiei Nick Intermed, Nicolae Musat. Aceasta deoarece preturile locuintelor in speta sunt cele mai accesibile din punctul de vedere al unei familii cu venituri medii (pentru ca de clasa de mijloc nu se poate vorbi inca in Romania) care contracteaza un credit ipotecar.
Potrivit agentilor imobiliari, cele mai vizate cartiere de aceasta categorie sociala sunt Titan, Drumul Taberei, Militari si Crangasi. In schimb, apartamentele din Centrul Bucurestilor sunt din ce in ce mai putin cautate in ultima perioada, avand in vedere si faptul ca foarte multe dintre ele au fost cumparate deja de catre diversi investitori.
Pe de alta parte, la mare cautare sunt apartamentele de doua camere, in detrimentul celor de trei sau patru camere, care nu prea mai sunt cerute pe piata din cauza cheltuielilor mari de intretinere pe care le presupun. Totodata, chiar daca se contracteaza un credit imobiliar de o valoare mai mare, diferenta se poate utiliza pentru renovari sau mobilare. La acest tip de apartament, preturile se invart, in medie, in jurul valorii de 17.000-18.000 de euro, dar pot depasi si 20.000 de euro.
Preturile s-au dublat in ultimii cinci ani
Comparativ cu acum cinci-sase ani, preturile locuintelor bucurestene practic s-au dublat. Numai de la 1 ianuarie anul acesta si pana in prezent, preturile locuintelor au crescut cu aproximativ 50%. In octombrie anul trecut, de exemplu, un apartament de doua camere mai putea fi cumparat inca cu 12.000 de euro. De aceea, dl Musat este de parere ca aceia care au facut la acea vreme investitii imobiliare nu au avut decat de castigat.
De exemplu, un apartament de trei camere situat la Piata Minis, in cartierul Titan, poate fi valorificat acum cu 25.000 de euro, in timp ce acum cinci ani el putea fi cumparat chiar si cu 13.000 de dolari (in conditiile in care la acea vreme nu exista inca moneda unica europeana). Speculatorii imobiliari cu fler nu au avut, deci, decat de castigat.
Tendinta de crestere se mentine
O data cu terminarea verii, se asteapta un reviriment spectaculos al tranzactiilor imobiliare inregistrate pe piata. Cu toate acestea, simpla sosire a toamnei calendaristice nu a adus automat o crestere fulminanta a numarului de tranzactii.
-In doua-trei zile, de cand este toamna, am constatat numai ca suna mai mult telefoanele si ne este vizitat mai mult site-ul de Internet-, spune un patron de agentie imobiliara. Totusi, asteptarile sunt pe masura. Agentii imobiliari se asteapta ca pana la 1 decembrie, cel putin, numarul tranzactiilor sa se dubleze, comparativ cu cele inregistrate pe perioada verii. Referitor la aceasta perioada, trebuie notat faptul ca in lunile iulie si august, cand de obicei casele se ieftineau, nu s-a inregistrat o scadere semnificativa a preturilor. Aceasta este o tendinta atipica, spun cei implicati in domeniu, care prezic o tendinta de continuare a cresterii preturilor la apartamente si in aceasta toamna. -Este, practic, o tendinta normala, avand in vedere ca fondul locativ a ramas acelasi, cu nesemnificative cresteri, ca inainte de 1989, iar cererea este in continua crestere ca urmare a exploziei creditelor ipotecare-, spune Nicolae Musat.