
Analiștii imobiliari avertizează că, dacă dezvoltatorii nu corelează oferta de proiecte imobiliare cu cererea de pe piață, ar putea rămâne cu apartamentele nevândute. Deși piața românească de real-estate înregistrează o cerere mai mare decât oferta, concurența devine din ce în ce mai mare, astfel că riscul ca proiectul să nu se vândă crește.
"România este o piață cu o mare putere de absorbție în ceea ce privește achizițiile de locuințe, dar și o piață cu prețuri ridicate raportat la țările din Estul Europei și la puterea de cumpărare a românilor. Astfel, investițiile în piața românească de locuințe nu pot fi considerate, din start, o reușită garantată, ba chiar pot fi sortite eșecului, dacă nu se au în vedere anumite aspecte fundamentale", este de părere Irina Petrescu, director departament de vânzări rezidențiale al unei companii de consultanță imobiliară. Potrivit acesteia, premisa de la care trebuie să plece orice proiect imobiliar este o analiză foarte atentă a cerințelor pieței la momentul respectiv și, implicit, o definire clară a publicului-țintă căruia se adresează.
Majoritatea dezvoltatorilor fac un studiu de impact și de fezabilitate, în urma căruia stabilesc destinația exactă a proiectului. Există însă și dezvoltatori care fac proiecte care să exploateze la maximum terenul, dar neglijează tendințele pieței și care poate duce la un proiect greu de vândut.