Ca si in cazul Ungariei inainte de integrare, o parte din analistii din domeniul imobiliar considera ca aderarea la Uniunea Europeana ofera posibilitatea maximizarii profitului obtinut in urma tranzactiilor cu terenuri. Aderarea ar putea totusi sa nu aiba efectele asteptate de cei care se avanta pe aceasta piata si urmaresc venituri uriase, intrucat, spre surprinderea tuturor, aceasta piata a stagnat in Ungaria dupa 2004, in timp ce, pentru tara noastra, un studiu al agentiei imobiliare Edil Casa din Cluj-Napoca releva faptul ca tendinta este de crestere a preturilor, insa nu cu aceeasi rapiditate ca pana acum.
Specialistii de la Edil, care au privit in ansamblu evolutia pietei imobiliare romanesti, luand ca reper momentul integrarii europene, in comparatie cu parcursul acestui domeniu in Ungaria, estimeaza tendinte asemanatoare in cazul ambelor tari. Ca dovada, in 2000, cu patru ani inainte de aderare, piata imobiliara din Ungaria cunostea un boom al preturilor, la fel ca si in Romania perioadei dinainte de integrare, in amandoua cazurile mentinandu-se aceasta tendinta pana la punctul temporal de referinta. Pentru perioada post-aderare, avand precedentul oferit de vecinii de la vest, analistii recomanda investitorilor o moderare in abordarea acestui domeniu, prin adoptarea unei atitudini sceptice si extrem de precaute.
Suprematia terenurilor pentru locuinte
Terenurile sunt momentan cel mai fierbinte subiect din peisajul imobiliar, intrucat sunt considerate, in continuare, cele mai sigure investitii. Principalele cauze ale scumpirilor care au caracterizat perioada dinainte de aderare, atat in Romania, cat si in Ungaria, au fost cererea mare de locuinte, manifestata pe piata de catre populatie, odata cu cresterea posibilitatilor contractarii de credite bancare pe termen lung. Un alt motiv a fost reprezentat de investitorii straini care au simtit potentialul pietei slab dezvoltate la inceput. In Ungaria, cresterea s-a mentinut la o intensitate mai redusa dupa aderare, perioada in care foarte multi proprietari, indeosebi cei ai imobilelor vechi, asteptau o explozie a preturilor.
O deosebire intre cele doua state o constituie scopul achizitionarii. Astfel, in timp ce, in Romania, tendinta generala este de a achizitiona terenuri in primul rand pentru a construi spatii rezidentiale, vecinii de la vest achizitioneaza imobile cu preponderenta pentru birouri si spatii comerciale, scop care reprezinta abia a doua optiune pentru romani, iar aceasta tendinta se preconizeaza pentru intregul an 2006.
Cele mai scumpe terenuri din Bucuresti le regasim in zona Primaverii, unde un metru patrat se vinde cu 1.300-2.700 de euro/mp; in Kiseleff, preturile se situeaza intre 900-2.300 euro/mp, in Piata Victoriei 880-1.650 euro/mp, in Piata Romana 800 mp-2.200 euro/mp, iar in Soseaua Nordului 600 mp-1.600 euro/mp. Pretul maxim pentru un teren in Budapesta este de 4.000 de euro/mp, iar cele mai ieftine terenuri pot fi gasite incepand de la 1.000 de euro/mp. De asemenea, preturile la terenurile pentru imobile de tip spatii comerciale se situeaza intre 300-800 de euro/mp in zonele semicentrale, in timp ce in cele ultracentrale poate atinge 1.300 de euro/mp.
Mai multe spatii de birouri
Piata imobiliara de birouri de clasa A din Ungaria detinea in anul 2002 o suprafata totala de 900.000 mp, iar in anul 2003, spatiile de acest tip au crescut, ajungand la 1.000.000 de mp. Rata de ocupare era in 2002 de aproximativ 20%, chiriile lunare ajungand la 12-16 euro/ mp. Aceeasi tendinta de crestere inainte de aderare o intalnim si in Bucuresti, unde stocul de birouri a ajuns in prezent la aproximativ 800.000 de mp, gradul de ocupare fiind de 80-90%. In urmatorul an se estimeaza o crestere a stocului de birouri cu aproximativ 200.000 de mp, chiriile mentinandu-se la un nivel apropiat de cel din 2006.
Cererea mare care s-a manifestat pentru spatiile de birouri in Ungaria, inainte de integrare, a cauzat preturi mari ale chiriilor pe acest segment. Dupa aderare insa, oferta de pe aceasta piata include preturi mai mici decat in tara noastra. Astfel, in Budapesta, chiriile se situeaza intre 10-15 euro/mp, in timp ce in Bucuresti, chiriile oscileaza intre 17-20 de euro/mp pentru birourile de clasa A si 12-15 euro/mp pentru birourile de clasa B.