Ravnit de multi pentru potentialul sau imobiliar ridicat, cartierul bucurestean Floreasca a devenit un imens santier de constructii, peste noapte ridicandu-se noi blocuri de locuinte langa cele existente, de cele mai multe ori fara nici un respect pentru legislatia in vigoare. Balcoanele noilor blocuri sunt amplasate la mai putin de patru metri de cladirile ridicate aici in anii *50-*60, obturandu-le locatarilor orice priveliste si orice raza de soare. Primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, se face ca nu stie nimic si ca nu poarta nici un fel de responsabilitate in acest sens.
Locatarii ies la atac
Actualii locatari ai cartierului Floreasca au iesit la atac, contestand ceea ce aici a inceput sa se intample de cativa ani, adica ridicarea unor constructii aproape lipite de cele existente.
Primul astfel de bloc nou a fost ridicat, incepand cu anul 2000, in apropierea intersectiei strazii Johann Strauss cu calea Floreasca. El a fost practic inghesuit intre doua blocuri vechi si, la vremea respectiva, candidatul la primarie Neculai Ontanu a promis ca, daca va fi votat, va stopa orice constructie ilegala in cartier.
Promisiunile se pare insa ca au fost uitate, deoarece practica a continuat si dupa instalarea domniei sale in fotoliul de primar al sectorului 2. Alte blocuri au aparut ca ciupercile dupa ploaie, distrugandu-se curtile interioare ale blocurilor vechi, unde erau amenajate spatii verzi, locuri de joaca pentru copii si ghenele de gunoi. Pe de alta parte, distanta dintre noile si vechile constructii s-a micsorat treptat, ajungandu-se la situatia in care se poate sari lejer dintr-un balcon intr-altul (nici patru metri distanta intre ele).
Motivatia oficialitatilor a fost aceea ca terenurile au fost revendicate, fapt care nu este contestat de locatarii din zona. -Nu suntem impotriva reconstituirii dreptului de proprietate, insa nu reparand o greseala prin altele mai grave-, se arata in memoriul adresat Primariei Municipiului Bucuresti de asociatiile de proprietari din cartierul Floreasca. Problema este insa cine a permis aparitia de aceste terenuri retrocedate a unor constructii al caror regim de inaltime nu se incadreaza cu nimic in arhitectonica zonei.
Ontanu arunca pisica la Oprea si viceversa
Sesizat in scris de catre locuitori in legatura cu aceste constructii, primarul Neculai Ontanu bate in retragere si arunca pisica in curtea prefectului Gabriel Oprea.
-Primaria sectorului 2, in marea majoritate a situatiilor, a inaintat catre Prefectura Municipiului Bucuresti propunerea de neemitere a titlului de proprietate, fapt ignorat de Prefectura-, se spune intr-o adresa a dlui Ontanu din data de 12 decembrie 2002. In ceea ce priveste constructiile de aici, municipalitatea sectorului 2 ne asigura ca -se vor stabili reguli si caracteristici tehnice si constructive cat mai clare, restrictionari, interzicerea unor constructii agabaritice, poluante sau inestetice-. Intre timp, insa, pana la aparitia acestor minunate reguli, constructiile se inalta etaj dupa etaj, fara nici o restrictie.
Ba, mai mult, una dintre cladirile aflate in constructie de catre firma P&G nu are afisat nici macar numarul autorizatiei de constructie in baza careia se lucreaza.
La randul lui, prefectul Oprea se spala si el pe maini si arata catre Ontanu, spunand ca atribuirea in proprietate a terenurilor se face la propunerea primariilor de sector. -Atribuirea in proprietate a terenurilor se face prin ordinul prefectului, la propunerea primarilor de sectoare pe raza carora se gasesc terenurile, facuta pe baza verificarii situatiei juridice a acestora-, spune secretarul general al Prefecturii, Romeo Raicu, intr-o adresa trimisa in luna decembrie a anului trecut.
Primaria Bucurestilor confirma ilegalitatea
Arhitectul sef Adrian Bold din cadrul Directiei generale de urbanism si amenajarea teritoriului din Primaria Municipiului Bucuresti confirma, practic, ilegalitatea savarsita la constructia noilor blocuri din Floreasca.
-Intre fatadele inspre care sunt orientate camere de locuit (cazul de fata, n.red.) distanta va fi egala cu inaltimea cladirii celei mai inalte-, spune dl Bold, citand din lege, intr-o alta adresa, emisa tot in decembrie 2002. Or, in cazul de fata, distanta dintre noua cladire, inalta de cinci etaje, si blocul existent este de numai patru metri. Este la mintea oricarui neavizat ca o cladire compusa din parter plus cinci etaje nu poate avea patru metri inaltime..