Piata constructiilor din Romania a cunoscut, potrivit datelor statistice, o revigorare in ultimii ani, in schimb activitatea de cercetare-proiectare din acest domeniu nu a urmat acelasi trend, este de parere Adrian Nicolae, directorul general al societatii de proiectare Prodomus Bucuresti.
-Situatia este determinata, printre altele, si de faptul ca marile companii internationale care realizeaza investitii prefera sa construiasca dupa proiecte realizate in tara de orgine, pe care doar le adapteaza la amplasamentul din Romania-, a precizat Nicolae.
Directorul tehnic al Prodomus, Michaela Gafar, a afirmat ca alte doua posibile cauze pentru care activitatea de proiectare nu a urmat acelasi ritm de dezvoltare cu cea de constructii-montaj sunt reprezentate de faptul ca investitorii de stat practica tarife extrem de coborate, iar micii intreprinzatori inca mai construiesc dupa -proiecte facute pe masa din bucatarie-.
-Motivatia acestor atitudini ar putea fi, pe de o parte, lipsa de incredere in specialistii autohtoni, iar pe de alta parte devalorizarea acestei meserii si lipsa de constentizare la nivelul populatiei a actului arhitectural. Din pacate, aceasta atitudine se manifesta si la nivelul forurilor de decizie din cadrul institutiilor care realizeaza investitii majore in domeniul constructiilor-, a afirmat dna Gafar.
Directorul general al Prodomus a spus ca societatea pe care o conduce si-a propus pentru acest an o schimbare de optica in ceea ce priveste managementul si politica de marketing.
-Intentionam sa investim circa un miliard de lei in achizitionarea de computere performante, programe de proiectare si sa incepem un proces de retehnologizare care va implica costuri mai reduse in activitatea pe care o desfasuram-, a mentionat dl Nicolae. De asemenea, conducerea companiei are in vedere pentru anul 2003 patrunderea pe pietele externe, precum si cresterea cotei de piata din Romania.
Pilele caracterizeaza si sectorul privat
-Din pacate, nu am reusit, pana in prezent, sa intram pe piata marilor investitori privati, intrucat acestia isi aleg furnizorii de servicii de proiectare printr-o retea de relatii personale, si nu prin intermediul concursurilor sau al licitatiilor-, a precizat directorul tehnic Michaela Gafar.
Printre clientii Prodomus se numara institutiile guvernamentale, autoritatile locale si regiile autonome. -Colaborarea cu statul are, desigur, atat avantaje, cum ar fi o piata in crestere in ultima perioada, investitii sigure cu valoare ridicata, cat si dezavantaje, precum proceduri de licitatii complicate si anevoioase si riscul neincasarii la timp a contravalorii serviciului prestat din cauza blocajului financiar si a birocratiei-, a aratat Gafar.
De asemenea, domnia sa a aratat ca, in ciuda faptului ca a fost promulgata legea privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, tarifele de proiectare acceptate de beneficiari sunt extrem de mici. -Acest lucru ne obliga de multe ori sa lucram la nivelul pragului de rentabilitate, aspect care se reflecta in politica de investitii a companiei si in nivelul scazut de salarizare a personalului-, a mai spus Gafar.
Prodomus Bucuresti estimeaza pentru acest an o crestere cu minimum 10% a cifrei de afaceri de aproximativ 10 miliarde de lei realizata anul trecut. Principalii competitori ai companiei sunt marile institute de proiectare, foste societati de stat, printre care se numara Proiect Bucuresti, Carpati, IPCT si Romproiect.