Dupa aproape 15 ani de la Revolutie, moment in care, cel putin teoretic, s-a dat startul la elaborarea reformei proprietatii, pot fi vazute inca in buricul targului case degradate de locatari inoportuni, de intemperii sau, pur si simplu, de trecerea timpului, lipsite de geamuri, cu pereti distrusi si acoperisuri subrede, invadate de tigani, boschetari sau caini fara stapan. Sute de oameni le vad zilnic, de ani intregi, si se minuneaza ca au ajuns intr-un asemenea hal de degradare, mai ales daca isi aduc aminte cum aratau candva. Unele sunt case cu o istorie a lor, altele sunt vechi case nationalizate care n-au trecut niciodata printr-o consolidare serioasa, toate devenite victime ale excluziunii conceptului de proprietate din perioada comunismului. Aceste imobile reprezinta o mostenire cruda a municipalitatii, care trebuie sa gaseasca solutii pentru zeci de chiriasi care traiesc in conditii intolerabile in astfel de case, multe dintre ele depasind limita pana la care mai pot fi consolidate. Majoritatea locatarilor care platesc chirie la stat ar vrea sa se mute in alte locuinte, insa nu oriunde, iar primaria nu dispune de case sau apartamente dupa gustul fiecaruia. Exista si varianta vanzarii caselor din fondul vechi de locuinte catre actualii chiriasi, dar acestia nu dispun, in general, de asemenea sume, cu exceptia poate a acelora sprijiniti de rude care cotizeaza pentru a primi imobilele mostenire. Intre timp insa, pana cand se vor gasi solutii care vor fi digerate atat de proprietari, cat si de chiriasi, aceste veritabile bombe urbanistice par condamnate sa-si pastreze, cu orice pret, locurile privilegiate din vecinatatea arterelor principale.
Cladire abandonata de 10 ani
Oricine trece pe strada Tecuci nu poate sa nu observe, fie si -la suprafata-, starea dezastruoasa a imobilului in care, o data, isi desfasura activitatea un atelier de tapiterie. Constructia, vizibila de la strada, a ramas de 10 ani prada gunoaielor si cainilor maidanezi.
Locatarii caselor vecine cladirii de la nr. 66 povestesc ca problemele imobilului au inceput acum 10 ani, din cauza unor defectiuni la instalatia de alimentare cu apa. Peretii s-au macinat rapid din cauza infiltratiilor, cladirea devenind in cateva luni de nelocuit. In scurt timp, locatarii din zona au inceput sa depoziteze acolo gunoiul, iar maidanezii si-au gasit un adapost pe placul lor. Desi cladirea apartine primariei, pana acum nimeni nu a luat nici o masura de reconditionare a imobilului, daca este sa dam crezare vecinilor. Cele doua familii care locuiau in camerele construite perete in perete cu imobilul devastat de la strada s-au mutat acum sapte ani in alte locuinte puse la dispozitie de primarie, din cauza conditiilor precare de locuit. Ceilalti chiriasi ai corpului de cladire de pe strada Tecuci nr. 66 ar vrea si ei sa se mute, invocand faptul ca locuintele lor sufera din ce in ce mai mult de pe urma tasarii terenului. Ei spun ca au facut mai multe cereri la primarie pentru alte locuinte, dar ca pana acum nu au primit nici un aviz favorabil din partea municipalitatii.
Casa veche de un secol invadata de tigani
Situata in zona centrala, pe strada Alexandru Ioan Cuza nr. 44, cladirea veche de peste 100 de ani a apartinut pictorului Nicolae Mantu. Fosta locatie a unui atelier de pictura, corpul din fata al constructiei a fost luat cu asalt de familii de tigani.
Vecinii povestesc despre corpul de la strada al cladirii ca pana acum sase ani era sediul unui atelier de pictura renumit. Aici veneau sa picteze elevii de la liceele de arta din Galati, studentii de la Arhitectura, precum si pictori din toata tara. Din cauza deteriorarii casei, atelierul si-a intrerupt activitatea si accesul in imobil a fost ingradit, poarta fiind ferecata cu lacate. Pentru simplii trecatori de pe strada, fatada imobilului este cat se poate de dezolanta, geamurile sparte, peretii daramati si iarba crescuta peste tot lasand impresia unei case parasite. In acest imobil au intrat cu forta, cu cinci ani in urma, familii de tigani care au abuzat de noul lor camin, aducandu-l intr-o stare deplorabila. Imobilul in care locuiesc este plin de mucegai, gunoaie si sobolani, o adevarata sursa de infectie.
Fostul sediu al alimentarei din Valea Orasului, devastat de intemperii
Imobilul de pe Strada Dogariei nr. 88, construit cu peste 100 de ani in urma, este acum o adevarata ruina, lipsita pana si de acoperis. Fostul sediu al singurei alimentari din zona a devenit adapost pentru doua familii de tigani, care traiesc in deplina armonie cu gunoaiele si cainii.
Cladirea cu etaj de pe Strada Dogariei a fost contemporana cu Mihai Eminescu. Era una dintre casele impunatoare ale zonei. Acum apartine primariei si este propusa pentru demolare. In prezent, casa arata deplorabil. Nu mai are acoperis, etajul devenind nelocuibil inca din 1985, geamurile sunt sparte, iar o parte din parter serveste drept depozit pentru gunoaie.
-Sunt pe putin 150 de persoane care au probleme sociale-
400 de imobile din Galati sunt etichetate, in prezent, cu bulina rosie, riscand ca la primul cutremur de mai mare magnitudine sa se dezbine, in cel mai bun caz, daca sa nu se prabuseasca de-a binelea. Cele mai multe dintre acestea fac parte din fondul vechi de locuinte al municipalitatii, in care locuiesc de zeci de ani chiriasi. Primarul Dumitru Nicolae spune ca aceste cazuri vor fi analizate fiecare in parte si se va proceda in functie de posibilitatile care exista. -Fondul vechi este format din locuinte care au o vechime intre 70 si 120 de ani, dar problema cea mai grava este ca sunt construite pe fundatii care, in momentul de fata, nu mai sunt agreate. Eu prefer ca aceste locuinte, in cazul in care nu sunt revendicate, sa fie vandute celor care locuiesc acolo. Nu vreau insa sa vindem, asa, pe bucati. Ori vindem tot corpul de cladire, ori nu vindem nimic, pentru ca asa cumpara primul si dupa ce a cumparat incepe discutia ca al doilea ii degradeaza casa-, a declarat primarul.