Inmultirea ofertelor bancare de creditare a persoanelor fizice pentru cumpararea de locuinte are si un efect negativ. Anume, preturile locuintelor au inceput sa creasca in ultima perioada, de parca nu fusese de-ajuns socul provocat de trecerea de la dolar la euro.
Crestere de 10-20%
Deja preturile de vanzare au crescut, in medie, cu aproximativ 10-20%, sustin agentii imobiliari.
Explicatia este simpla: foarte putini solicitanti de credite isi pot permite sa le utilizeze pentru a-si construi o locuinta, din cauza costurilor ridicate pe care le implica un asemenea demers. Ei prefera, in consecinta, sa-si achizitioneze locuinte la bloc, de pe piata libera, deci din fondul locativ existent. Fond locativ care, practic, stagneaza de ani buni. Apare, in aceste conditii, o cerere supradimensionata in raport cu o oferta relativ constanta si redusa. Se aplica deci regula economica potrivit careia preturile cresc atunci cand cererea este mai mare ca oferta.
Nu este de neglijat nici un alt aspect, psihologic, al problemei. -Cand omul da banii din buzunarul propriu, el este mult mai atent decat atunci cand cumpara ceva cu bani imprumutati-, explica Gabriel Zamfir, vicepresedinte al Uniunii Nationale a Agentilor Imobiliari (UNAI). Pe de alta parte, si proprietarii care vand pe baza unui credit bancar obtinut de cumparator sunt mai exigenti, din cauza formalitatilor pe care trebuie sa le parcurga. Cu alte cuvinte, vanzatorii sunt mai fermi pe pozitie, iar cumparatorii, mult mai flexibili.
Potrivit dlui Zamfir, cresterea de pret de 10-20% este echivalenta tocmai cu marja obisnuita de negociere, deci diferenta dintre pretul de strigare si cel la care se incheie contractul de transfer de proprietate.
Al doilea val
Practic, aceasta -inflamare- a preturilor constituie al doilea val al scumpirii proprietatilor imobiliare inregistrat in acest an.
La inceputul anului in curs, preturile pe piata imobiliara au crescut ca urmare a trecerii monedei de referinta in tranzactii de la dolarul american la euro. Constatand ca moneda unica europeana inregistreaza o crestere pronuntata, preturile afisate pana atunci in dolari au fost transformate in euro, pur si simplu, fara a se modifica cifrele, ci doar simbolul aflat dupa ele.
Initial, toata lumea a sperat ca preturile vor scadea si ca este vorba doar de o tendinta de moment, fapt infirmat de evolutiile ulterioare, care au aratat ca -scorurile- au ramas neschimbate.
Principalul -vinovat-, stagnarea ofertei
Fara indoiala, principalul -vinovat- in toata aceasta afacere a cresterii preturilor este fondul locativ, care a ramas aproximativ acelasi cu cel de dinainte de 1989.
Ne referim aici la categoria locuintelor ieftine, accesibile celei mai mari parti a populatiei, deci cele situate la bloc. Daca constructia de vile a inregistrat o adevarata explozie in perioada postdecembrista, cea de blocuri a cvasistagnat. Doar in ultimii ani s-au facut ceva incercari de revitalizare a fondului locativ, prin infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL). Inceputul este insa timid, deoarece nu se poate ca in doar cativa ani sa se recupereze ce nu s-a construit in ultimii 10. Pe de alta parte, pretul apartamentelor noi, construite de ANL, este sensibil mai ridicat decat cel al locuintelor cumparate de pe piata libera si care au fost construite cu zeci de ani in urma.
Bancile au realizat, in sfarsit, cu o mare intarziere, potentialul deosebit pe care il are piata imobiliara. Din pacate insa, ele nu pot actiona nici asupra preturilor si nici asupra constructorilor si finantatorilor.