O solutie mai ieftina pentru obtinerea unei locuinte noi o reprezinta mansardarea blocurilor existente. Acelasi spatiu locuibil, tip mansarda, nu depaseste 50 – 60% din valoarea de constructie a unui apartament nou. Pentru construirea unei mansarde este insa necesara obtinerea unui certificat de urbanism si a unei autorizatii de constructie, precum si intocmirea unui proiect de executie insotit de detalii de executie.
Acceptul tuturor proprietarilor
Prin locuinta de tip mansarda se intelege amenajarea unei locuinte intr-un pod existent sau realizarea unui pod peste un imobil de tip terasa, in care se amenajeaza apoi o locuinta.
In prezent, legile pe baza carora se construiesc locuinte in Romania sunt: Hotararea Guvernamentala nr. 19, Legea locuintei nr. 114/1996 modificata si completata, precum si Legea creditului ipotecar. Conform acestor legi, se pot construi si mansardele.
In cazul intentiei de construire a unei mansarde deasupra unui bloc existent trebuie rezolvata problema proprietatii, majoritatea locuintelor fiind proprietate personala, cu apartamente cumparate fie inainte, fie dupa 1989. Astfel, orice interventie la un astfel de imobil trebuie sa aiba acceptul tuturor proprietarilor. Acesta nu ar trebui sa fie greu de obtinut, pentru ca locatarii de la ultimul nivel nu ar mai avea probleme legate de infiltratiile de apa si ar beneficia de un confort termic sporit o data cu realizarea mansardarii.
Program in 10 puncte
Inainte de a ridica o mansarda, se impune rezolvarea a 10 tipuri de probleme:
1. Problemele de functionalitate ale noilor spatii de locuit. Amplasarea lor trebuie sa fie coordonata cu spatiile locative de la nivelurile inferioare, pentru a nu se suprapune spatii cu functii diferite (ex. baie peste dormitor).
2. Alegerea tipului de acoperis. Acesta poate fi de doua feluri: acoperis cu o singura panta in semisectiune, care se aplica atunci cand inaltimea parapetului la nivelul mansardei este destul de mare; acoperis cu doua pante in sectiune (panta franta), care presupune realizarea unei pante pronuntate imediat langa conturul exterior al terasei, dupa care se continua cu o panta lina pana la coama acoperioului.
3. Alegerea ferestrelor. O data cu alegerea tipului de acoperis se aleg si formele ferestrelor. Astfel, in cazul pantei unice, se adopta de obicei ferestre de tip lucarna, iar in cazul pantei frante se aleg ferestre de tip clasic.
4. Izolarea termica. Materialele folosite la mansardare trebuie sa fie extrem de usoare si foarte eficiente din punct de vedere al izolatiei termice. Pe piata se gaseste o gama variata de materiale izolatoare termic care sa satisfaca aceste conditii: vata minerala, polistirenul, spumele poliuretanice. Aplicarea stratului izolator se face intre capriorii sarpantei.
5. Hidroizolatia. Solutiile pot fi de doua tipuri: exterior (prin jgheaburi si burlane clasice) sau interior (prin racordarea la coloanele de scurgere interioara existente).
6. Probleme legate de acoperis. Solutiile sunt multiple si conditionate de: inscrierea in stilul existent; asigurarea unor materiale in concordanta cu pantele acoperisurilor; aspectul exterior ce se propune a fi realizat.
7. Amenajarea si compartimentarea spatiilor interioare. Cele mai raspandite solutii sunt cele ce se realizeaza cu placi de Rigips sau Knauf. Desi destul de scumpe, acestea sunt materiale usoare ce nu mai necesita finisaje umede (tencuieli).
8. Finisajele interioare. Pardoselile ce urmeaza a se realiza trebuie sa fie de grosimi minime si foarte usoare. Peretii nu comporta decat finisari cu zugraveli simple sau cu var lavabil si aplicari de faianta pe placile de Rigips.
9. Instalatiile interioare. Probleme mai mari pot aparea la alimentarea cu apa, deoarece este posibil sa nu se poata asigura o presiune a apei pentru ca aceasta sa alimenteze mansarda. De aceea, recomandabila este doar mansardarea cladirilor cu mai putin de patru etaje. Costuri suplimentare mai pot aparea si din cauza necesitatii montarii unor centrale termice de apartament, deoarece sistemul centralizat de incalzire nu este proiectat pentru a asigura caldura si la mansarda. Instalatiile electrice nu pun probleme tehnice deosebite, in afara celor referitoare la obtinerea avizului energetic si la taxa de racordare.
10. Pastrarea instalatiilor si cosurilor de ventilatie existente. Toate terasele sunt prevazute cu o serie de tevi, cosuri, antene care deservesc locuintele aflate la nivelurile inferioare, care nu trebuie desfiintate, ci mentinute, inglobate, modificate, deviate, fara a prejudicia buna lor functionare.
Ce cladiri pot fi mansardate
Teoretic, orice intentie de realizare a unor locuinte de tip mansardat se poate face numai dupa efectuarea unei expertize tehnice, ce are rolul de a demonstra ca nu se aduce atingere sigurantei cladirii respective. Trebuie alese acele solutii tehnice care, in final, sa nu duca la o incarcare suplimentara a cladirii. Este bine sa se stie ca, din fondul total de locuinte existente, o parte insemnata a fost realizata inainte de 1977 (data ultimului mare seism din Romania) si alta parte dupa acest an, respectiv dupa 1980, cand au fost introduse normative noi in privinta constructiilor, care sa le faca mai sigure in exploatare. Deci, pentru mansardare, cel mai bine se preteaza constructiile ridicate dupa 1977.