Home Imobiliare Un milion de dolari pe an pentru vilele botosanene

Un milion de dolari pe an pentru vilele botosanene

DISTRIBUIŢI

Daca imediat dupa 1989 dorinta multor locuitori ai municipiului Botosani era aceea de a intra in posesia unui apartament, din 1997 a luat amploare moda caselor.

Spre astfel de locuinte s-au orientat in principal oamenii de afaceri care au acumulat capital. Cei mai inspirati au cumparat case batranesti chiar in zone centrale ale municipiului, care ulterior au fost demolate pentru a lasa locul unor constructii impozante, cu un ridicat grad de confort. Practic, a fost folosita fiecare bucata de teren disponibila care se preta la construirea unei locuinte. Dupa ce in cartierele cu case ale municipiului nu a mai fost loc pentru constructii, oamenii cu bani s-au orientat spre terenurile de la iesirile spre Suceava si Iasi, precum si in zona Manastirii Popauti, Cismea si pe terenuri care au apartinut fostei IAS Catamarasti. In prezent, sunt cautate terenurile din vecinatatea padurii Rediu, mai ales pentru ca se intentioneaza mutarea rampei de gunoi din acea zona.

Evidentele Directiei Judetene de Statistica arata ca de la Revolutie si pana la finele anului trecut s-au finalizat pe raza municipiului Botosani, din fonduri proprii ale populatiei, 649 de case, reprezentand 36% din totalul locuintelor ridicate dupa 1989. Aceleasi date arata ca, in ciuda nivelului de trai in continua scadere, in ultimii cinci ani, in aceste constructii s-au investit cinci milioane de dolari.

In primii cinci ani dupa Revolutie, interesul botosanenilor era indreptat spre apartamente construite din fondurile de stat. In aceasta perioada s-au construit 1.098 de apartamente si doar 95 de case. Anul 1993 a fost cel mai sarac din acest punct de vedere, in principal din cauza inflatiei si a dobanzilor bancare care au atins cote record. Un reviriment s-a manifestat in anii 1995 si 1996, cand numarul caselor ridicate l-a egalat pe cel din primii cinci ani de dupa Revolutie. Valoarea medie a acestora a fost estimata la aproximativ 12.000 de dolari, suma care in acea perioada putea fi acoperita din 120 de salarii medii nete pe economie (valoarea acestuia fiind de 104 dolari).

Relansarea cererii de vile

Anul 1997 a coincis la Botosani cu o relansare a activitatii in domeniu. Pe raza municipiului s-au finalizat 116 proprietati imobiliare, cu o valoare de piata mai redusa, aproximativ 7.500 de dolari fiecare. Perioada 1998-2000 poate fi caracterizata prin orientarea spre vile. Chiar daca numarul constructiilor din aceasta perioada s-a redus, a crescut in schimb costul mediu al acestora, apropiindu-se de 20.000 de dolari, ceea ce inseamna aproape 200 de salarii nete pe economie.

-Cei care au dobandit o oarecare bunastare materiala s-au gandit atunci ca o proprietate imobiliara poate insemna confirmarea statutului social pe care l-au dobandit-, declara Cornel Timofte, patronul agentiei imobiliare Unitcom.

Apar zonele rezidentiale in afara orasului

Numarul caselor finalizate in 2001 reprezinta 18,5% din totalul constructiilor ridicate din fonduri private in perioada postdecembrista. Valoarea totala a celor 120 de locuinte particulare construite in acest an a atins nivelul de un milion de dolari.

Evolutia constructiilor imobiliare din fonduri private in 2001 se aseamana cu cea inregistrata in anul 1997, in timp ce in 2002 numarul caselor finalizate anul trecut a scazut la jumatate fata de anul precedent.

Specialistii in constructii apreciaza ca tendinta generala in privinta constructiilor de case a fost aceea de crestere a densitatii -tesutului urban-, fenomen care s-a inregistrat in toate zonele orasului, cu precadere in cele centrale. O alta tendinta este aceea de aparitie a unor zone rezidentiale in exteriorul perimetrului construibil existent, cum ar fi Lebada, Hudum, Manolesti Deal sau Cismea. Dumitru Agachi, inspector-sef adjunct in cadrul Inspectoratului in Constructii, spune ca, spre deosebire de zona Lebada, unde se construieste dupa un plan urbanistic, dezvoltarea celorlalte zone este mai putin controlata. -Daca anii 1993-1994 au reprezentat o perioada mult mai lejera, acum nu cred ca mai concepe cineva sa-si ridice o casa fara documentatia necesara. Cei care isi construiesc locuinte, mai ales cele costisitoare, se bazeaza pe solutii de arhitectura documentata-, spune Dumitru Agachi.

Bugetari cu vile in top

Printre cei care si-au construit case de dimensiuni impresionante se afla, alaturi de oamenii de afaceri, si functionari din administratia publica, fosti sau actuali politicieni, procurori, politisti, precum si angajati ai Finantelor Publice. Toti acestia sunt bugetari, ale caror venituri oficiale sunt extrem de mici in raport cu costurile constructiei unei case cu unul sau mai multe etaje.

Scandalul vilelor politistilor s-a aflat, anul trecut, in vizorul oficialilor Ministerului de Interne si chiar ai Parchetului National Anticoruptie. Desi anchetele au fost finalizate, in final nici un politist nu a fost pus in situatia de a-si justifica veniturile care au stat la baza ridicarii respectivelor imobile. Au existat suspiciuni si in ceea ce priveste provenienta banilor pentru constructia caselor unor controversati politicieni, care au reusit sa devina proprietarii unor somptuoase vile dupa doar cativa ani de mandat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.