Home Imobiliare Va dezumfla indicele prețurilor piața imobiliară românească?

Va dezumfla indicele prețurilor piața imobiliară românească?

DISTRIBUIŢI

"De speriat" – așa a caracterizat, zilele trecute, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), prețurile de pe piața imobiliară românească. Tehnicienii Băncii Naționale au început deja primele demersuri pentru calcularea unui index al pieței imobiliare din România.
Va reuși, însă, indicele de evaluare să facă piața imobiliară românească mai transparentă?
Atât analiștii imobiliari cât și bancherii sunt de acord că prețurile de vânzare sunt "umflate" și consideră intenția BNR binevenită, dar sunt sceptici în privința datelor reflectate de statistici, inclusiv a celor de la notariate.
"Cumpărătorul se înțelege cu vânzătorul pentru a declara o sumă mai mică, cu scopul de a plăti un impozit mai mic, iar în aceste condiții, datele înregistrate la notariate sunt sub nivelul real", spune analistul imobiliar Radu Zilișteanu.
Președintele Uniunii Naționale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir, consideră că piața are nevoie de un astfel de indice, cu condiția ca datele folosite să fie reale. "Dacă datele sunt culese de la notari și sunt mult subevaluate, mai bine nu s-ar realiza acest indice. Nici BNR, nici Consiliul Concurenței nu au date care să reflecte piața și industria imobiliară", spune Zamfir.
Analiștii atrag însă atenția și asupra faptului că cei care vorbesc despre o cădere a pieței imobiliare românești au, de multe ori, în spate intenția de a coborî artificial prețurile, pentru a putea face speculații pe această piață.

Investitorii, mai atenți

Președintele Asociației Române a Antreprenorilor în Construcții, Laurențiu Plosceanu, spune că piața construcțiilor se va dezvolta și mai mult decât în prezent, datorită intrării fondurilor structurale europene în România, pentru lucrări de infrastructură.
"Premisele sunt favorabile, în sensul că vor fi finanțări pe proiecte. Să dea Dumnezeu să putem avea resurse, să lucrăm atât de mult cât este necesar în acest moment, în România. Atracția rezidențialului s-a manifestat în 2007, se manifestă în 2008, chiar dacă în 2008 apar, discret, unde de șoc, care sunt derivate ale crizei din SUA. Sigur că investitorii încep să devină mult mai atenți, pe de altă parte, un an cu alegeri, ceea ce înseamnă că anumite, hai să spunem, influențe politice vor exista în deciziile pe termen scurt, și poate că lumea se grăbește să finalizeze anumite proiecte de achiziție, cel puțin din perspectiva cumpărării unor terenuri", explică Laurențiu Plosceanu.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.