Home Imobiliare Valoarea mare a caselor boierești ridică miza retrocedărilor

Valoarea mare a caselor boierești ridică miza retrocedărilor

DISTRIBUIŢI

Profitul dintr-o investiție făcută într-o casă veche boierească este cuprins între 15 și 50 la sută, iar după modernizare valoarea unui asemenea imobil poate crește cu până la 70 la sută. Atât o miză foarte mare atât pentru foștii proprietari de case naționalizate, cât și pentru chiriași.
Valoarea unor astfel de proprietăți este dată, în primul rând, de unicitatea clădirii. Un alt motiv de atracție îl reprezintă amplasarea în zone de lux precum Piața Romană, Intercontinental, Kiseleff, Primăverii sau Aviatorilor.
Potrivit analiștilor imobiliari, un metru pătrat dintr-o astfel de casă, nu se poate compara cu un metru pătrat de apartament nou construit, prețul pentru o clădire veche fiind stabilit în funcție de reprezentativitatea, valoarea estetică și arhitecturală. Totodată, aceste case beneficiază de curți relativ mari, chiar dacă sunt în centrul orașului, clădiri anexe, cum au fost concepute pentru servitori. Interioarele sunt bogat decorate, spațiile sunt mari, înalte, potrivite pentru recepții, baluri și alte evenimente mondene.
"Potențialii cumpărători nu sunt, în general, investitori speculativi. În general, aceste proprietăți sunt cumpărate, restaurate și păstrate fie pentru uz propriu – sediu de companie reprezentativă, ambasadă, fie pentru închiriere", explică arhitectul Bogdan Alexandru Pintilie. El le consideră investiții sigure – valoarea lor va crește, iar închirierea este de la 30 de euro pe metru pătrat în sus.

Foștii proprietari rămân cu buza umflată

Una dintre cele mai scumpe case boierești din Capitală este situată pe cheiul Dâmboviței, vizavi de clădirea Parlamentului. Imobilul valorează șase milioane de euro, valoarea ei fiind în creștere, datorită elementelor interioare originale: stucaturi, tavane decorate, arcade, candelabre originale sau sobe din teracotă de o mare valoare artistică. În preț sunt incluse terenul (de peste 1.000 mp) și o anexă formată din garaj și camere de serviciu.
Din păcate, foarte puțini dintre foștii proprietari au reușit să-și recupereze casele. "S-au retrocedat proprietăți cam în proporție de 15-20% din solicitările făcute. Sunt peste 40.000 de cereri de revendicare în București. Din păcate, în ultima vreme ritmul este foarte încetinit", spune Maria Theodoru, președintele Asociației Proprietarilor Deposedați Abuziv de Stat (APDAS).
Foștii propietari sunt cu atât mai disperați cu cât Camera Deputaților a adoptat o propunere legislativă de modificare a Legii 10/2001, prin care proprietarii de drept nu vor mai putea beneficia de restituirea în natură a imobilelor și terenurilor aferente dacă imobilul a fost vândut chiriașului în baza Legii 112/1995, urmând să primească doar despăgubiri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.