Ucraina comemorează duminică victimele accidentului nuclear de la Cernobâl, cel mai mare dezastru de acest tip în istoria utilizării în scopuri pașnice a energiei atomice, informează EFE, care amintește că dezastrul s-a produs acum 29 de ani.
Președintele ucrainean Petro Poroșenko conduce aceste manifestări la centrala de la Cernobâl, unde în dimineața zilei de 26 aprilie 1986 o serie de erori umane au dus la explozia reactorului numărul 4 al centralei nucleare. În urma exploziei, peste 200 de tone de material fisibil (capabil, adică, de a genera o reacție nucleară — n.r.) s-au împrăștiat în aer, având o radioactivitate de 50 de milioane de curie, echivalentul a 100 până la 500 de bombe atomice precum cea de la Hiroshima, contaminând o suprafață de circa 200.000 de kilometri pătrați. Radiațiile au afectat peste cinci milioane de oameni, în special din Rusia, Ucraina și Belarus, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății.
Peste 600.000 de oameni au participat la operațiunile de salvare și de decontaminare. În numai 206 zile, 90.000 de oameni au ridicat un sarcofag care conținea 400.000 de metri cubi de ciment și 7.000 de tone de structură metalică, menit să acopere etanș reactorul avariat și să stopeze emisiile de material radioactiv. Cu trecerea anilor, din cauza radiațiilor și a altor factori, sarcofagul a început să se deterioreze.
Potrivit specialiștilor, pagubele înregistrate în structura sarcofagului ar putea duce la prăbușirea acoperișului, ceea ce ar avea consecințe similare accidentului din 1986. Din acest motiv, cu ajutorul comunității internaționale, Ucraina a început construirea unei noi structuri care ar urma să acopere sarcofagul inițial și care ar trebui să garanteze timp de un secol siguranța reactorului afectat.