Home În Lume 7 octombrie, data istorica pentru viitorul Italiei

7 octombrie, data istorica pentru viitorul Italiei

DISTRIBUIŢI

Peste doar doua luni, Italia va fi chemata la urne pentru a-si da acordul sau a respinge proiectul referitor la federalizare. Este ceea ce a hotarat joi seara Consiliul de Ministri de la Roma, care a reusit sa se puna de acord cu privire la data exacta a referendumului, 7 octombrie, dar si la detaliile proiectului de devolutie, care va fi adoptat de Parlament si va deveni lege in cazul unui -Da- hotarat al natiunii italiene. Precedentul Guvern de centru-stanga acceptase ideea organizarii unui referendum privind intarirea puterilor regionale si a entitatilor locale italiene si prevazuse ca data organizarii acestui referendum sa fie cel mai tarziu pe 14 octombrie. Coalitia de centru-dreapta condusa de premierul Silvio Berlusconi s-a prezentat in campania electorala cu un proiect de lege privind federalizarea mult mai radical decat ceea ce se discutase pana atunci. Acesta prevedea transferul competentelor statului in domeniul educatiei, sanatatii si a securitatii catre puterile regionale. Acest proiect a fost pregatit de Umberto Bossi, seful miscarii separatiste -Liga Nordului- si ministru al reformelor institutionale si al descentralizarii. Consiliul de Ministri l-a luat in discutie joi seara si, surprinzator, s-a ajuns, dupa numai patru ore, la un acord unanim privind data referendumului si detaliile semnificative ale proiectului.

Italia ar putea avea o Curte Constitutionala federala

-Am reusit sa cadem de acord asupra principiilor procesului de devolutie si asupra articolului 117 din Constitutie-, a confirmat comunicatul prezidential de la Palatul Chigi. Este adevarat ca lipsesc inca unele detalii, au admis ministrii italieni, insa partea asupra careia s-a convenit a fost votata in unanimitate si cu multa hotarare. Concret, proiectul privind devolutia prevede redactarea a cinci noi articole care sa modifice patru articole din prezenta Constitutie italiana, al cincilea articol fiind o norma tranzitorie care sa fixeze termenul de sase luni pentru alegerea unei noi Curti Constitutionale, federala. In practica, asta inseamna ca se va modifica articolul 117 din Constitutie, in sensul ca regiunile vor fi cele care vor avea puterea legislativa in domeniile sanatatii, educatiei si a Politiei locale, iar aceasta putere va fi exclusiva. Noua Curte Constitutionala federala va avea rolul de a controla ca viitoarele legi date de catre puterile regionale sa fie conforme cu principiile formulate in Constitutia statului italian. In cazul in care legile contravin prevederilor constitutionale, Curtea federala va avea puterea de a le respinge. Spre exemplu, daca o regiune ar da o lege discriminatorie pentru o categorie de cetateni sau daca o regiune ar actiona in detrimentul alteia, Curtea Constitutionala va respinge legile respective, asa cum se intampla si in cazul legilor statului. Dat fiind rolul important al viitoarei Curti Constitutionale, ministrii Guvernului Berlusconi nu au reusit, joi seara, sa puna la punct toate detaliile referitoare la aceasta chestiune. Se pare ca Umberto Bossi va sustine, pana in ultima clipa, proiectul sau, care prevede ca cinci dintre judecatorii noii Curti Constitutionale sa fie desemnati de catre regiuni.

Devolutia va costa 80.000 miliarde de lire

Consiliul de Ministri a convenit si asupra modificarilor care se vor aduce articolului 119 privitor la distributia resurselor. Aceasta a fost una dintre problemele spinoase de negociat, care a speriat regiunile mai sarace din sud, ingrijorate de perspectiva unui federalism egoist. Primele estimari cu privire la costurile pe care proiectul de devolutie le va avea asupra bugetului Italiei vehiculeaza cifre uriase. 80.000 miliarde de lire este suma care ar trebui pusa la dispozitia regiunilor pentru a acoperi costurile financiare ale devolutiei. Aceasta suma va fi impartita pentru cele trei domenii, sanatatea primind cea mai mare finantare, urmata de siguranta si abia apoi de educatie. Banii vor fi distribuiti in maniera relativ uniforma, pe intreg teritoriul Italiei.

Sunt si voci puternice care nu au pregetat sa explice care ar putea fi efectele negative ale acestui proces de transfer al puterilor. Spre exemplu, ministrul italian al sanatatii a afirmat: -Avantajul devolutiei este ca pune capat centralismului, care nu putea satisface toate particularitatile regionale. Riscul federalismului este ca regiunile sa nu poata face fata tuturor cererilor si presiunilor locale si sa spuna ?çDa?ê tuturor din necesitatea de a supravietui-. Sindicatul autonom al Politiei italiene s-a aratat, la randul sau, preocupat de riscurile procesului de -regionalizare a sigurantei-. Cu siguranta, toate aceste chestiuni urmeaza sa fie discutate si intoarse pe toate fetele in cadrul campaniei publice de informare care va pregati referendumul din 7 octombrie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.