Modalitatea în care virusul Zika este transmis de la mamă la făt și apoi se multiplică în placentă înainte de a ataca celulele cerebrale a fost prezentat de cercetătorii americani în revista americană „Cell’. Cercetătorii de la Universitatea Washington din St.Louis (statul Missouri) au dezvoltat pe șoareci de laborator două modele care explică acest traseu.
Profesor de medicină și microbiologie moleculară, dr. Michael Diamond a declarat pentru France-Presse că „aceasta este prima demonstrație pe un model animal a transmiterii uterine a virusului Zika. Constatăm aceleași efecte nefaste observate la femei și la copiii lor infectați. Studiul nostru a arătat că virusul singur este suficient, cel puțin la șoareci, pentru a provoca malformații congenitale fără ca vreun alt factor de mediu să intervină”. Când ajunge în placentă, virusul se multiplică ajungând la o concentrație de o mie de ori mai mare decât în sângele matern.
„Acest model poate fi folosit pentru a testa un vaccin și a vedea dacă, vaccinând mama, poate fi oprită o infecție a uterului cu virusul Zika. Este de asemenea posibilă testarea medicamentelor antivirale pentru tratarea mamei atunci când ea este infectată, astfel încât să determinăm dacă poate fi blocată apoi transmiterea la făt”, a mai spus profesorul.
Deoarece șoarecii au un sistem imunitar capabil să blocheze infecția cu Zika, cercetătorii au dezactivat complet răspunsul lor imunitar genetic înainte de inocularea virusului Zika, creând astfel două modele de studiu.