Home În Lume A murit regele Fahd, traiasca Abdallah

A murit regele Fahd, traiasca Abdallah

DISTRIBUIŢI

Schimbarea puterii in Arabia Saudita nu va antrena modificari in politica promovata de acest stat, cel mai mare producator de petrol din lume, un membru marcant al OPEC si unul dintre putinii -prieteni- ai SUA in regiune. Asa au dat de inteles analisti si responsabili politici de la Riad. Nu de altceva, dar piata titeiului a reactionat brusc la vestea decesului celui care a condus regatul mai bine de 23 de ani, -aurul negru- apropiindu-se vertiginos de un nou prag istoric si psihologic – 62 de dolari barilul.


Conform traditiei, tronul saudit a revenit printului mostenitor Abdallah ben Abdel Aziz, cel care a condus, de facto, tara in ultimii 10 ani, de cand fratele sau vitreg, regele, a suferit o embolie cerebrala, indepartandu-l pentru o perioada de timp de la treburile tarii. Prin urmare, este greu de presupus ca, odata urcat pe tron, noul suveran va trece la masuri radicale. Mai ales ca al doilea om in stat a devenit acum fratele sau, Sultan, fost ministru al apararii, unul dintre cei mai puternici oameni din Arabia Saudica si care este acum print mostenitor.

Continuitate

Politica regelui Abdallah, sustin expertii, va continua, practic, linia promovata de predecesorul sau. Fiind, inainte de toate, vorba despre lupta impotriva terorismului. Fahd a urcat pe tron la doi ani dupa revolutia islamica din Iran. Potrivit specialistilor orientalisti, Riadul nu putea permite regimului siit de la Teheran sa dezbine lumea araba. Pentru a accentua suprematia Arabiei Saudite, regele Fahd a inceput sa fie numit -pastratorul celor doua hramuri sfinte – Mecca si Medina.

Pragmatism si rigoare

In plan economic, Fahd a dat dovada de pragmatism si de multa rigoare in chestiunile de factura sociala. Cand i-a succedat varului sau, Khaled, Fahd a mostenit afaceri petroliere in plina expansiune. Profitand de conjunctura favorabila, el a transformat statul fondat in 1932 de tatal sau, Abdoul Aziz al Saou, emanatie politica a unei societati riguroase si tribale, intr-o mare putere economica mondiala.

Nici o perturbare

Confruntat in 1986 cu o cadere a cursului petrolului de la 30 de dolari barilul la mai putin de sase dolari, el ia decizia de a-l demite pe seicul Ahmed Zaki Yamani, ministrul al petrolului de 24 de ani, inlocuindu-l cu Hicham Nazer. In acelasi timp, el determina celelalte tari membre OPEC sa-si reduca productia pentru calmarea pietelor. Este, prin urmare, de asteptat ca trecerea in nefiinta a regelui Fahd sa nu antreneze perturbari in exporturile de titei ale Arabiei Saudite. Nu de altceva, dar, in conditiile in care, la nivel mondial, oferta de -aur negru- face cu greu fata cererilor in continua crestere din partea primilor consumatori – SUA, China, India -, Arabia Saudita este singurul dintre membrii cartelului care poate spori cotele sale de productie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.