Home În Lume Aderarea inseamna libera circulatie

Aderarea inseamna libera circulatie

DISTRIBUIŢI

59% din romani cred ca Romania nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana si doar 20% sunt multumiti de progresele in acest domeniu, arata studiul Barometrul Politicilor Publice (BPP). Coruptia este considerata de 56% din cei intervievati ca fiind principala problema cu care se confrunta Romania in ceea ce priveste integrarea europeana. De asemenea, parlamentarii sunt considerati cea mai corupta categorie.


Barometrul Politicilor Publice mai arata ca romanii asociaza aderarea Romaniei la Uniunea Europeana cu ideea de libera circulatie si prosperitate economica. 60% din romani au auzit de SAPARD si PHARE.

Potrivit site-ului Euractiv, care a publicat rezultatele sondajului, 27% din populatia investigata considera ca va trai mai bine in viitor. Optimismul fata de evolutia nivelului de trai este asociat cu populatia tanara, cu educatie medie si superioara, rezidenta in sud-vestul tarii.

59% din cei intervievati considera ca Romania nu este pregatita sa adere la Uniunea Europeana, comparativ cu 20% din respondenti care sunt satisfacuti de progresele inregistrate de Romania in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana. Preocuparea pentru viitorul Romaniei in contextul aderarii la Uniunea Europeana este asociata de romani in principal cu: -libertatea de a calatori, studia si lucra oriunde in UE- (49%), -prosperitatea economica- (47%) sau -protectia sociala- (32%).

Gradul de informare

In privinta gradului de acces la informatii legate de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, 43% din respondenti afirma ca au acces -destul de usor- sau -foarte usor-, comparativ cu 42% din respondenti care afirma ca au acces -destul de greu- sau -deloc- la astfel de informatii.

Nivelul cel mai ridicat de informare despre fondurile europene este asociat fondului SAPARD, 61% din cei intervievati afirmand ca au auzit despre acest program de finantare. Fondul PHARE se situeaza pe locul secund in aceasta ierarhie, la mica diferenta de SAPARD, 59% din subiecti afirmand ca au auzit despre acesta, in timp ce doar 23% din respondenti declara ca au auzit despre ISPA.

Cu toate acestea, rugati sa enumere doua dintre institutiile Uniunii Europene, numai 17 la suta au putut mentiona Parlamentul European, in timp ce 74 la suta nu au stiut ce sa raspunda. Pentru romani, valoarea fundamentala care sta la baza UE este reprezentata de drepturile omului, in timp ce toleranta si pluralismul sunt recunoscute de numai doi la suta din respondenti. Intrebati cat de usor au acces la informatiile legate de UE sau de oportunitatile de finantare, romanii sunt impartiti aproape in doua. 38% cred ca au acces destul de usor la informatii, 27%, destul de greu, iar in privinta oportunitatilor de finantare, 30% considera ca au acces destul de greu la informatii, in timp ce 26% se considera informati.

Guvernare eficienta

Acestea sunt rezultatele primului Barometru de Politici Publice, realizat impreuna cu TNS CSOP, in luna iulie 2006, pe un esantion de 1.500 de persoane, reprezentativ pentru populatia adulta din Romania. Marja de eroare a sondajului este de 2,6%.

Principalele domenii cercetate si analizate sunt: sistemul de invatamant, sistemul sanitar, activitatea administratiei publice, lupta impotriva coruptiei si reforma justitiei, integrarea europeana.

Barometrul Politicilor Publice (BPP), parte integranta a programului -Spre o guvernare eficienta-, va fi realizat periodic, avand drept obiective principale identificarea nevoilor si evaluarea politicilor publice implementate pana in prezent in Romania, evaluare care va sta la baza profesionalizarii modului de elaborare a politicilor publice viitoare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.