Pentru a doua oara in ultimele cinci zile (si a -n- oara in ultima jumatate de an), mai-marii sistemului de securitate american au avertizat, miercuri, in legatura cu posibilitatea unor atacuri teroriste pe Coasta de Est a continentului. Si, la fel ca si precedentul semnal de alarma, avertismentul lansat de Biroul Federal de Investigatii a intervenit tot in urma declaratiilor facute de cea mai importanta captura talibana aflata in mana americanilor, fostul comandant militar al retelei Al-Qaida, Abu Zubaydah. Detinut de serviciile de informatii americane la o adresa secreta (aflata, probabil, pe teritoriul Pakistanului), fostul locotenent al lui Ossama ben Laden este supus unor interogatorii intense de catre agentii FBI si CIA, iar informatiile divulgate de el au umplut deja – se spune – cateva zeci de dosare. Cat este adevar in afirmatiile sale si cat este doar minciuna, cu scopul de a panica o opinie publica extrem de sensibila la acest gen de afirmatii, sunt intrebari la care analistii de peste Ocean incearca din rasputeri sa gaseasca un raspuns. Spre deosebire de alarma de saptamana trecuta (care a vizat peste 7.600 de banci, firme de brokeraj, de credite sau imprumuturi), avertismentul lansat miercuri a fost directionat spre marile centre comerciale si supermarket-urile ce impanzesc zonele metropolitane din nord-estul Statelor Unite.
Conducerea FBI a afirmat ca nu detine nici un fel de informatie suplimentara despre un complot specific sau despre o tinta anume, insa mai multe voci din interiorul serviciului au afirmat ca Abu Zubaydah a vorbit despre posibile -atacuri sinucigase- pregatite de membrii Al-Qaida aflati pe teritoriul american. -Exista posibilitatea ca o celula a miscarii teroriste sa atace cu mitraliere un magazin sau un fanatic sa se arunce in aer intr-o piata aglomerata-, a avertizat un oficial al biroului, anuntand trimiterea pe teren a unui numar dublu de ofiteri si intarirea securitatii in marile centre comerciale, in statii de metrou, la poduri si tunele.
Ultimele avertismente legate de posibilitatea unor atacuri letale vin intr-o perioada dominata, la New York, de imaginea tragediilor nesfarsite care se petrec in Orientul Mijlociu si de scandalul fara precedent care ravaseste Biserica Catolica de peste Ocean. Acest lucru mi-a fost relevat atunci cand am incercat sa aflu opiniile unor newyorkezi, legate de avertismentele FBI. -Atacurile teroriste sunt posibile oricand, e adevarat-, imi marturiseste Concetta Vargas, functionara la oficiul Citibank de pe strada 55 din Manhattan, adaugand insa ca -mult mai ingrijorata sunt de cele intamplate cu preotii nostri si cu mizeriile in care au intrat-. Stie de avertismentul de saptamana trecuta privind posibile atacuri impotriva bancilor? -Conducerea Citibank ne-a transmis o circulara, vineri, insa managementul nostru a tinut banca deschisa conform programului-, afirma femeia, si nu pare deloc ingrijorata. Nici functionarul care se afla langa ea, in spatele ghiseului, nu pare impresionat de cele dezvaluite de Zubaydah. -Indivizii astia sunt maestri la a nascoci baliverne, incat n-are nici un rost sa punem pret pe ce spune-, afirma zambind Bruce Leary, privind ecranul computerului din fata sa si notand din cand in cand ceva intr-un caiet cu file galbene. -Stiu ca alerta de saptamana trecuta a fost adresata noua, celor de la Chase, de la Bank of America, Sun Trust si altora, insa au fost atatea avertismente in aceste luni, ca nu le mai dam importanta-, mai afirma el, si-si pironeste privirea pe monitor, unde sunt anuntate cotatiile indicelui Dow Jones in acest moment. -Fir-ar sa fie!-, injura el, si ridica mainile in aer: -Iar cade piata astazi!-. In holul mare, flancat de ghivece mari cu flori ornamentale, cativa oameni asteapta linistiti sa le vina randul la ghisee.
Incerc sa aflu parerea oamenilor despre ultimele avertismente insa maizbesc de aceeasi indiferenta. -Nu stiam ca au anuntat un nou atac-, imi spune John Carrinngton, care insa imi marturiseste ca s-a aflat la Washington in urma cu o saptamana, in timpul marsului propalestinian din fata Capitoliului. -Stiu ca atunci s-au inchis bancile, insa ma intreb daca acesta o fi fost motivul-, afirma el, si apoi face ochii mari cand ii spun ca inchiderea bancilor a fost urmarea unui telefon anonim primit de Politia metropolitana si care anunta explozia unei bombe intr-una din bancile din capitala. -Totul nu a fost decat un bluf, pus la cale de un adolescent din Olanda-, adaug eu si, in acel moment, barbatul exclama aproape nervos: -Ca sa vezi unde poate sa-i duca imaginatia pe unii!- Nici Silvana D*Amigo nu a auzit de avertismentul procurorului general, John Ashcroft, iar insistentele mele de a o chestiona in legatura cu incidentul nu duc la nimic. -Trebuie sa punem deoparte tot ce s-a intamplat si sa mergem inainte cu vietile noastre!-, spune femeia, originara din Treviso, si-mi arata un afis care anunta deschiderea unui nou fond de ajutor pentru familiile victimelor din septembrie. O intreb daca crede cel putin in posibilitatea ca teroristii sa lanseze atacuri biochimice in Manhattan sau, asa cum au repetat obsesiv oficialii de la City Hall, chiar sa detoneze o bomba nucleara in portul din oras? -Bineinteles ca ii cred in stare, de aceea eu si sotul am dat 1.200 de dolari pe masti, costume de protectie si manusi de la un magazin Aramsco din Long Island!-, spune femeia, si se repede sa ajunga la un ghiseu de unde tocmai plecase un client.
Incepand din septembrie anul trecut, oficialii de la Washington au lansat patru alerte antiteroriste la nivelul Statelor Unite, la care s-au adaugat sute de alte avertismente legate de uzine nucleare, poduri sau rezervoare de apa. Ultimele avertismente venite din partea Biroului de Investigatii, a Departamentului de Justitie sau a recent creatului Oficiu pentru Securitatea Nationala (constituit din nu mai putin de 46 de agentii federale) nu au modificat cu nimic starea de alerta -galbena- in care se afla intreaga tara si care reprezinta un nivel mijlociu, utilizand noul sistem de coduri, bazat pe culori. Conform informatiilor vehiculate in presa de peste Atlantic, desi nu a oferit date precise legate de posibile actiuni teroriste, marturisirile lui Zubaydah au fost suficiente pentru a-l face pe Aschroft sa-si amane un turneu in Rusia, Ungaria si Elvetia, iar pe oficialii din sistemul bancar sa intareasca masurile de securitate la miile de filiale de pe Coasta de Est. Pe de alta parte, nu putini sunt cei care cred ca fostul comandant militar al lui Ben Laden nu face altceva decat sa provoace panica printre americani si sa intretina o stare de teroare care a inceput in urma cu mai bine de sapte luni. -Suntem in razboi, iar ei sunt dusmanii nostri!-, afirma presa newyorkeza despre prizonierii talibani interogati, un nou semn ca razboiul psihologic dintre cele doua tabere merge inainte.