Pentru prima data in istoria Statelor Unite, se discuta despre amanarea alegerilor prezidentiale, in conditiile in care Constitutia americana precizeaza ca acestea sunt organizate, invariabil, in prima marti din intervalul 2-8 noiembrie, din patru in patru ani. Autoritatile americane examineaza o propunere de amanare a alegerilor prezidentiale prevazute pentru luna noiembrie, in cazul unui atac terorist comis de Al-Qaida inaintea scrutinului, scrie -Newsweek-, articol ce a provocat o pleiada de reactii pro sau contra. Chiar daca este o simpla furtuna intr-un pahar cu apa, sau mai bine zis un subiect de dezbatere in campania electorala, discutarea amanarii alegerilor poate afecta sistemul electoral american, atat de complicat pentru orice cetatean din afara Americii. Omul care a lansat dezbaterile este secretarul american pentru securitate interna, Tom Ridge, care, saptamana trecuta, a avertizat ca reteaua terorista Al-Qaida ar putea incerca sa atace Statele Unite inaintea alegerilor prezidentiale. Drept urmare, a cerut Departamentului Justitiei sa stabileasca pasii legali pentru amanarea alegerilor prezidentiale, pentru ca legislatia Statelor Unite nu presupune aceasta actiune.
Chiar daca Tom Ridge (foto) si alti responsabili in domeniul combaterii terorismului au precizat ca nu au informatii specifice despre pregatirea unor atacuri, totusi, in urma atentatelor de la Madrid, care au influentat semnificativ rezultatele alegerilor din Spania, si pe baza interceptarii unor conversatii intre membrii Al-Qaida, analistii au ajuns la concluzia ca teroristii vor sa joace un rol in desfasurarea scrutinului prezidential. De aceea, Departamentul american pentru Securitate Interna a cerut consilierilor din cadrul Departamentului Justitiei sa analizeze demersurile care pot fi facute pentru amanarea alegerilor, in cazul unui atac terorist.
Departamentul Justitiei va trebui sa examineze o scrisoare trimisa recent lui Ridge de catre DeForest Soaries, presedintele Comisiei americane de Asistenta Electorala. In mesaj, Soaries afirma ca, desi, dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, alegerile locale din New York au fost amanate, administratia de la Washington nu are autoritatea de a suspenda sau de a amana alegerile federale. In schimb, el cere promovarea unor legi care sa acorde institutiei pe care o conduce prerogativele de a lua o decizie in legatura cu desfasurarea scrutinului, in situatia unui atentat terorist.
Alta tinta
Agentiile americane de informatii sunt tot mai ingrijorate de eventualitatea ca viitoarea tinta a retelei Al-Qaida pe teritoriul Statelor Unite sa fie centrul economic al tarii, Wall Street, potrivit -Fox News-. Oficialii implicati in lupta impotriva terorismului au declarat ca, potrivit convorbirilor interceptate, musulmanii radicali vizeaza Wall Street sau alte institutii financiare, pentru al doilea val de atacuri impotriva Statelor Unite. Conform responsabililor de la Washington, preintampinarea unui atac impotriva institutiilor de pe Wall Street reprezinta subiectul discutiilor intre CIA, FBI, Departamentul Trezoreriei, Departamentul Securitatii Interne si alte agentii.
Masurile de securitate au fost sporite in jurul Bursei de Valori din New York si in jurul altor institutii financiare din tara, dupa atacurile de la 11 septembrie, in conditiile in care Bin Laden a sugerat, in mai multe randuri, ca un atac impotriva economiei americane este prioritar.
Expertul in combaterea terorismului Rita Katz a declarat ca discutiile intre utilizatorii unor site-uri folosite cu precadere de Al-Qaida se refera tot mai des la necesitatea de a lovi tinte economice, cum ar fi corporatiile internationale, dar si specialistii in economie.
Raport aproape gata
Intre timp, Comisia 11 septembrie a anuntat ca ar putea incheia redactarea raportului final pana la sfarsitul acestei saptamani si a initiat deja procedura de declasificare a documentului, pentru a-l putea da publicitatii in cursul lunii iulie. Cei zece membri democrati si republicani ai comisiei care investigheaza circumstantele comiterii atentatelor de la 11 septembrie 2001din Statele Unite incearca sa ajunga la un acord unanim in legatura cu forma finala a documentului. Anumite parti ale raportului final au fost predate specialistilor administratiei Bush, pentru a urgenta procedura de declasificare, din cauza careia rapoartele serviciilor de informatii sunt difuzate cu intarziere.
Presedintele Comisiei 11 septembrie, fostul guvernator al statului New Jersey, Thomas Kean, a fixat termenul final pentru prezentarea raportului la 22 iulie, ultima zi a acestei sesiuni a Congresului, pentru a da ocazia liderilor republicani si democrati sa citeasca documentul, inaintea vacantei parlamentare. Membrii comisiei au fost mandatati sa ancheteze circumstantele in care s-au produs atentatele de la 11 septembrie 2001 si sa faca recomandari de securitate, in cazul unor viitoare atacuri teroriste. Raportul integral, de 500 de pagini, va fi publicat si comercializat in librariile din Statele Unite, urmand sa coste zece dolari. De asemenea, el va putea fi accesat si pe Internet.
Kerry ataca
Pana una-alta, campania electorala isi continua cursul firesc, cei doi candidati pentru Casa Alba continuand sa mearga aproape cot la cot in sondaje. Conform celui mai recent sondaj de opinie, democratul John Kerry are patru procente inaintea republicanului George W. Bush. Iar cum Irakul este un subiect omniprezent in campanie, senatorul John Kerry a lansat un atac spre tabara lui Bush, acuzand actuala administratie de esecul razboiului din Irak. Desi a declarat ca nu regreta decizia de a fi votat in favoarea razboiului din Irak, a criticat pregatirile de razboi ale presedintelui George W. Bush.
Senatul american l-a autorizat pe presedintele George W. Bush, in octombrie 2002, cu 77 de voturi pentru si 23 impotriva, sa recurga la forta pentru a elimina armele de distrugere in masa detinute de regimul lui Saddam Hussein.