Home În Lume Agenda Summitului NATO, din 4-5 septembrie, Țara Galilor

Agenda Summitului NATO, din 4-5 septembrie, Țara Galilor

DISTRIBUIŢI

Smmitul NATO din Newport, Țara Galilor, are loc într-un moment critic în istoria Alianței: mediul de securitate global devine din ce în ce mai imprevizibil și instabil – iar acțiunile Rusiei în Ucraina au demonstrat acest lucru – și Alianța finalizează cea mai lungă misiune a sa derulată vreodată, cea din Afganistan.

De la ultimul Summit, găzduit de Marea Britanie în 1990, Aliații și-au îndreptat atenția către țări din Europa Centrală și de Est. Astăzi, șefii de stat și de guvern ai NATO se reunesc la Newport, Tara Galilor, unde tema centrală este contestarea agresiunii ilegale a Rusiei împotriva Ucrainei. Cum criza este în derulare, Alianța susține Ucraina și propune regândirea priorităților sale pentru a răspunde preocupărilor imediate ale membrilor săi. Aceasta va susține un plan de acțiune pe care liderii NATO îl vor adopta la Summit, împreună cu o serie de alte măsuri menite să mărească receptivitatea forțelor NATO și flexibilitatea parteneriatelor, consolidând, astfel, viitorul NATO. Summit-ul se va concentra pe următoarele teme:

1.Disponibilitatea NATO de a consolida apărarea colectivă, și investirea în capacitatea sa de a face față oricărei provocări. Apărare inteligentă, cibernetică, securitate maritimă, energetică, educație și formare, centre comune de informații, recunoaștere și supraveghere sunt câteva dintre punctele de discuție trecute la această temă.

2.Asigurarea unor niveluri adecvate ale cheltuielilor de apărare. Dintre subiectele aflate în program: eficientizarea, reforma structurilor NATO, asigurarea unei mai mari transparențe în ce privește finanțarea Alianței. Liderii vor discuta modalități de a asigura sprijinul aliaților cu resurse financiare adecvate. De asemenea, aceștia vor adopta o declarație privind relațiile transatlantice, care va reafirma legăturile de securitate esențiale între cele două continente și determinarea de a împarți responsabilitățile și beneficiile securității.

3.Găsirea unor soluții în relațiile cu Rusia, și, în același timp, legături mai puternice cu Ucraina prin cooperare sporită. În urma anexării ilegale a Crimeei, NATO a suspendat toate cooperările practice civile și militare cu Rusia, însă a lăsat deschise canalele pentru dialog cu privire la situația din Ucraina. În cursul la Summit-ului de la Wales însă, Alianța va revizui relațiile cu Rusia. Aceasta va continua, de asemenea, să intensifice cooperarea cu Ucraina. În acest sens, în prima zi a summit-ului va avea loc o reuniune Ucraina – NATO, între liderii Alianței și președintele Petro Poroșenko.

Printre punctele de discuție: Aprofundarea parteneriatelor și menținerea politicii „ușilor deschise” a NATO; relațiile cu Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Georgia, extinederea NATO și Planul de Acțiune pentru Aderare (MAP), relația cu ONU, cu OSCE.

4.Încheierea, la sfârșitul anului 2014, a misiunii Forța Internațională de Asistență de Securitate (ISAF) din Afganistan, cea mai lungă misiune de luptă a NATO. Pentru a se asigura că Afganistanul nu mai este un refugiu pentru teroriști, NATO a condus ISAF peste un deceniu. Acum Alianța se concentrează pe finalizarea ISAF, la sfârșitul anului 2014, când va fi întoarsă o nouă pagină în relațiile sale cu Afganistanul. Din 2015, NATO va rămâne angajat în Afganistan prin intermediul Parteneriatului NATO-Afganistan Enduring (2010), Afghan National Army Trust Fund și Resolute Support, o misiune de consultanță și asistență.

În paralel, Alianța își propune pentru prima oară să se implice în operațiunile de gestionare a crizelor și să ofere soluții privind punerea în aplicare a Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite privind femeile, pacea și securitatea. Rezoluția 1325 recunoaște faptul că războiul și conflictele au un impact disproporționat asupra femeilor și copiilor, și subliniază faptul că până acum femeile au fost lăsate în afara procesului de pace si a eforturilor de stabilizare. Summit-ul de la Newport este ultimul prezidat de secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care se află la comanda Alianței din august 2009.

Sursa: www.nato.int

Foto: blogs.cfr.org

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.