Home În Lume Air France, KLM & Alitalia, gigantul aerian al Europei

Air France, KLM & Alitalia, gigantul aerian al Europei

DISTRIBUIŢI

Intr-o incercare de a obtine un control cat mai mare asupra liniilor de trafic detinute de companiile aviatice europene, Consiliul de Administratie al Air France, compania aviatica franceza, a cazut de acord, in urma unor negocieri incepute in urma cu mai bine de un an, sa preia compania olandeza de profil KLM. Practic, cele doua companii urmeaza sa fuzioneze pe un model in premiera la scara mondiala, la grupul pe cale sa ia nastere urmand sa se adauge si compania nationala italiana Alitalia, conform unui acord care o implica pe aceasta din urma in proiectul de fuziune dintre Air France si KLM. Noutatea o constituie marimea gigantului aviatic ce va prelua piata si capitalul celor trei companii, care va depasi de departe British Airways sau Lufthansa, devenind astfel liderul european in domeniu, la concurenta cu primele doua companii aviatice ale lumii, americane. Este de asteptat ca decizia sa aiba drept consecinte si reducerea prapastiei dintre cifrele de afaceri ale companiilor americane si ale celor europene. Pe de alta parte, reteta intelegerii dintre cele doua companii va fi experimentata in premiera, linia directoare fiind independenta pe care fiecare dintre entitati si-o va pastra.


Nevoia

Practic, in contextul in care situatia companiilor aeriene a avut puternic de suferit dupa 11 septembrie, data dupa care s-a inregistrat si cea mai mare rata a falimentelor in domeniu, Air France avea nevoie de linii de zbor noi pentru a-si amplifica cifra de afaceri, dat fiind ca si dupa 11 septembrie a ramas pe profit si, deci, avea de unde sa investeasca. Pe de alta parte, KLM mergea in pierdere, nivelul acestora ridicandu-se in 2002 la 133 milioane de euro, mai mult chiar decat profitul Air France, de 111 milioane. Compania aviatica olandeza, al carei actionar majoritar este chiar Regina Beatrix, avea asadar nevoie de o infuzie de capital, si ea a venit de la Paris, dupa ce rand pe rand negocierile cu British Airlines si Alitalia, demarate in 2000, au cazut. Intelegearea a devenit cu atat mai profitabila de ambele parti cu cat fiecare dintre cele doua entitati isi vor pastra identitatea, in ciuda faptului ca asistam practic la preluarea KLM de catre Air France. Explicatia tine de faptul ca fiecare companie aeriana are incheiate acorduri bilaterale cu alte tari pentru folosirea liniilor aeriene. Asa se explica si de ce Air France, din care guvernul francez detinea mai mult de jumatate inaintea fuziunii, a acceptat supraevaluarea KLM, platind cu 40% mai mult fata de pretul la bursa al companiei, adica 784 milioane de euro. In noile conditii, statul francez urmeaza sa detina doar 44% din portofoliul noului gigant. Din totalul actiunilor noului concern, Air France va detine 81 de procente, iar actionarii KLM doar restul de 19%.

Nevoia tranzactiei a fost explicata de conducerea Air France prin fragmentarea exagerata a industriei de transport aerian, fapt care alunga profitul. -A sosit momentul schimbarii-, a declarat presedintele Air France, Jean-Cyril Spinetta, dupa anuntarea fuziunii. La randul sau, seful KLM, Leo van Wijk, a explicat ca fuziunea va asigura un viitor sigur liniilor aeriene olandeze, aflate in dificultate in ultimul timp. Exista insa si voci care spun ca, dimpotriva, Air France va slabi in urma acestei fuziuni.

Cat de lung va fi acest viitor este greu de spus, la fel si cat va dura independenta fratelui mai mic al grupului. Aceasta pentru ca executivul UE a primit mandat de negociere cu Statele Unite, astfel incat pe termen lung sa existe un singur acord transatlantic privind liniile de zbor. In aceasta perspectiva se asteapta, de altfel, mai multe fuziuni in domeniu.

Conform intelegerii semnate luni la Amsterdam, compania nationala italiana va intra si ea in componenta gigantului american, insa doar dupa ce statul va inceta sa mai fie actionar majoritar. In prezent, acesta detine 62% din actiuni. De altfel, Alitalia incepuse o serie de negocieri cu Air France cu mult inaintea KLM, dar deocamdata se asteapta privatizarea ei, in paralel cu punerea in aplicare a unui plan de relansare gandit pentru intervalul 2004-2006, dupa pierderile suferite in 2002 si revenirea care a inceput sa se faca simtita in 2003.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.