Home În Lume Al-Qaida mineaza planurile americane pentru Orientul Mijlociu

Al-Qaida mineaza planurile americane pentru Orientul Mijlociu

DISTRIBUIŢI

Contrapondere la planurile SUA pentru democratizarea Orientului Mijlociu, prezentate saptamana trecuta de presedintele George W. Bush, Al-Qaida pare sa se implice in rasturnarea de la putere a familiei regale saudite, criticata pentru politicile sale proamericane, intr-o lupta presarata cu atentate in care pana si sauditilor le este greu sa distinga intre miscarile opozitiei si cele ale teroristilor.

Prezentat de numarul doi al Departamentului de Stat de la Washington, Richard Armitage, drept parte a luptei retelei lui Ussama bin Laden impotriva unui regim care a permis stationarea bazelor pe pamantul sfant al islamului, atacul terorist inregistrat sambata in capitala Riyad, soldat cu cel putin 17 victime si peste 100 de raniti, printre care si o romanca, a avut ca tinta directa stabilitatea din bogatul regat petrolier. O modalitate de exploatare a opozitiei in crestere in Arabia Saudita, condusa de o dinastie imuna de prea mult timp la provocarile politice, scrie -Washington Post-.

La polul opus noii directii Al-Qaida se regasesc frazele pozitive rostite de Bush la adresa autoritatilor saudite, care au luat-o oarecum pe drumul reformelor. Organizarea de alegeri municipale anul viitor si televizarea dezbaterilor parlamentare vin insa -prea tarziu-, insista vocile critice, de care familia regala se teme ca ar putea interfera cu elementele teroriste in cadrul unui pact temporar menit sa schimbe realitatea politica din regat.

Ajutorul Statelor Unite este esential in aceasta infruntare interna, ce survine intr-un moment in care relatiile Administratiei Bush cu Arabia Saudita sunt umbrite de doi ani de investigatii asupra rolului regatului arab in atacurile de la 11 septembrie si finantarea saudita, intentionata sau nu, a unor organizatii si grupuri de asistenta umanitara dovedite ca avand legaturi cu Al-Qaida.

In ceea ce priveste Washingtonul, provocarile politicii externe in campania antitero merg mai departe de pierderea terenului in Arabia Saudita, un Afganistan cu probleme tribale sau un Irak aflat la limita controlabilului: bilele negre sunt o tactica gresita in abordarea relatiilor cu statele arabe, este concluzia unui comentariu din cunoscuta publicatie -Financial Times-, dar si o posibila pierdere a sprijinului oferit de asa-numita Noua Europa, o data cu integrarea acesteia in UE si pe fondul dezamagirilor survenite de peste Ocean, considera un analist polonez intr-un material aparut in cotidianul -Washington Post-. In plus, directia Bush a fost criticata pe stil electoral de democratul Al Gore, fost vicepresedinte si totodata concurent final al actualului lider de la Casa Alba, care a acuzat ca America nu este mai sigura dupa 11 septembrie, in pofida masurilor ce atenteaza la libertatile cetatenilor, si ca lupta antitero nu reprezinta decat un pretext pentru consolidarea puterii interne a republicanilor.

Si Europa Centrala pare dezamagita, este concluzia articolului -Bush nu poate conta pe sprijinul Noii Europe-. -La sase luni de la invazia militara, companiile din regiune au ramas pe tusa, in timp ce firmele americane s-au miscat deja. (…) Mai mult, asupra tarilor central europene se fac presiuni pentru a mai setrge din datoriile Irakului. (…) Europa Centrala a sperat, de asemenea, ca SUA o va ajuta sa-si modernizeze armatele. (…) Dar investitiile in aparare sunt amanate pentru finantarea operatiunilor din Irak. (…) Dar cel mai suparator este modul in care sunt tratate in procesul de acordare a vizelor-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.