Premierul polonez Leszek Miller a propus, ieri, convocarea de alegeri legislative anticipate pentru data de 13 iunie 2004, in acelasi timp cu alegerile pentru Parlamentul European. Aceasta decizie, luata de comun acord cu presedintele Aleksander Kwasniewski, este necesara pentru ca Polonia sa intre in Uniunea Europeana cu un guvern nou, capabil sa gestioneze aceasta etapa din istoria tarii, a argumentat premierul.
In mod normal, mandatul actualului guvern expira abia in toamna anului 2005, insa Leszek Miller are deja mari dificultati. Doi dintre ministrii sau au demisionat. De cand a preluat puterea, din noiembrie 2001, premierul polonez a fost nevoit sa inlocuiasca din functie 11 ministri. Despartirea, in luna martie, de partenerii de coalitie, Partidul contadinilor, a agravat si mai mult situatia politica pentru ca acum guvernul nu se mai bucura de majoritate in parlament. Seful guvernului a trebuit sa faca fata si disensiunilor din propriul partid, Alianta Democratica de Stanga, neintelegerilor cu presedintele Kwasniewski, precum si scandalurilor de coruptie care i-au afectat imaginea.
La instabilitatea politica se adauga si cea economica. In prezent, un polonez din cinci este somer, iar in unele regiuni ale tarii rata somajului este chiar si mai ingrijoratoare. O lovitura in plus pentru actualul guvern de la Varsovia a fost si politica pro-americana in chestiunea irakiana, politica respinsa de majoritatea populatiei. Astfel ca ultimul sondaj nu avea cum sa aduca vesti imbucuratoare: 75% din polonezi sunt nemultumiti de activitatea guvernului si 62% dau vina pentru situatia actuala in care se afla tara pe premierul Leszek Miller; mai mult de jumatate din polonezi considera ca acesta din urma ar trebui sa demisioneze.
Propunand alegeri anticipate, Leszek Miller spera sa gaseasca sustinerea opozitiei in parlament pentru campania de pregatire a referendumului privind integrarea in Uniunea Europeana. Data exacta pentru acest referendum va fi stabilita dupa 16 aprilie, cand se vor semna la Atena Tratatele de aderare ale celor zece state ce vor adera incepand cu luna mai a anului viitor, printre care si Polonia.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane