Home În Lume Alimente modificate genetic in Europa

Alimente modificate genetic in Europa

DISTRIBUIŢI

Parlamentul European este pe punctul de a vota legislatia care sa ridice interdictia de comercializare a alimentelor modificate genetic. Ar urma astfel ca, dupa o interdictie care dureaza de cinci ani, produsele alimentare obtinute prin modificari genetice sa poata fi vandute in tarile din Uniunea Europeana cu conditia ca ele sa fie inscriptionate ca atare. Alimentele modificate genetic au costuri de productie sensibil mai mici, insa decizia mai are o miza importanta. Ea va da castig de cauza Statelor Unite, mare producator de alimente obtinute prin modificari genetice, care au insistat pe langa Organizatia Mondiala a Comertului sa determine renuntarea la respectiva interdictie, pe care SUA o considera o bariera incorecta in relatiile comerciale transatlantice. In plus, se considera ca actuala administratie de la Washington are printre sustinatori importante companii din industria de profil.

Noile reglementari au fost deja acceptate in principiu de catre guvernele statelor membre UE si vor intra in vigoare dupa adoptarea lor de catre Parlamentul European. Politicienii si activistii care se opun comercializarii unor astfel de alimente sustin ca UE trebuie sa opuna rezistenta presiunilor exercitate de SUA si sa mentina in continuare interdictia, in timp ce sustinatorii lor argumenteaza ca Uniunea Europeana va pierde si in plan economic, si in planul cercetarilor stiintifice daca nu va permite comertul cu alimente modificate genetic.

In cadrul Comisiei Europene, responsabilii in domeniu au inceput sa explice necesitatea ridicarii moratoriului. Comisarul european pentru protectia consumatorilor spune ca au fost create conditiile alternative pentru ca interdictia sa fie ridicata, astfel incat consumatorii ar putea fi lasati sa aleaga ce fel de alimente sa cumpere. Mentiunea -aliment modificat genetic- ar urma sa fie prevazuta si in cazul produselor de origine vegetala, si in cazul produselor de origine animala. Obligativitatea ar urma sa funtioneze si in cazul hranei pentru animale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.