Imposibil de rezolvat in ultimii ani, neintelegerile ruso-americane cu privire la reducerea arsenalului nuclear au luat sfarsit. Urmare a intalnirii de joi dintre secretarul de stat al SUA, Colin Powell, si omologul sau de la Moscova, Igor Ivanov, diplomatii americani si cei rusi au anuntat ca au cazut, in principiu, de acord asupra unui nou tratat strategic de reducere a arsenalelor nucleare, care depaseste cu mult cele mai optimiste previziuni in acest sens. Expertii, diplomatii si ministrii apararii din cele doua tari vor continua sa lucreze la forma finala a documentului, propunerile americane urmand a-i fi prezentate presedintelui Vladimir Putin cu ocazia summit-ului din SUA, prevazut sa inceapa la 13 noiembrie.
Potrivit documentului, Statele Unite se angajeaza sa isi reduca chiar si unilateral arsenalul de la 6.000 la circa 1.800-2.250 de focoase nucleare, intr-o perioada de zece ani. O initiativa mult mai radicala decat Tratatul START II, votat de Moscova, dar respins de Senatul american, si care prevederea reduceri bilaterale de pana la 3.000-3.500 de focoase nucleare. O initiativa spectaculoasa chiar si in raport cu cel mai recent proiect in domeniu, START III, negociat de Bill Clinton si Boris Eltin si care stipula pastrarea de fiecare dintre parti a 2.000-2.500 de focoase.
Beneficii economice pentru Rusia
In schimb, Rusia le va permite americanilor, intr-o prima faza, sa testeze controversatul scut de aparare antiracheta, a carui punere in practica ar incalca cel mai important document strategic in vigoare din 1972, ABM. Pentru aceasta, Moscova este de acord sa rediscute prevederile tratatului cu pricina, in timp ce SUA renunta cel putin deocamdata la abandonarea lui, venind astfel in intampinarea dorintei aliatilor sai europeni si a Chinei. In plus, americanii le-au mai aruncat rusilor un os de ros – demersurile facute la Capitol Hill de Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de securitate al presedintelui Bush, in vederea ridicarii ultimelor sanctiuni economice impuse Rusiei in timpul Razboiului Rece si pregatirea terenului pentru primirea acesteia in Organizatia Mondiala a Comertului.
Contraatac la Washington
Toate bune si frumoase, numai ca proaspatul document a starnit deja controverse. Oficiali din fosta Administratie Clinton spun ca reducerile promise de Bush sunt mai putin semnificative decat par la prima vedere. Ei arata acuzator spre noua procedura americana de inventariere a arsenalului nuclear, care elimina din calcule bombardierele si submarinele, considerate -arme-fantoma- de actuala Administratie, si care va conduce la eliminarea din start a 250 de focoase nucleare, dar numai pe hartie. Pe de alta parte, Congresul ramane rezervat cu privire la testarea si, eventual, punerea in practica a scutului antiracheta, din cauza costurilor imense pe care le presupune acest proiect, cu atat mai mult cu cat unii experti in domeniu au indoieli cu privire la fezabilitatea sa tehnica.
Din punct de vedere politic insa, documentul ramane o reusita a Administratiei Bush, poate cea mai importanta de la preluarea mandatului de la democrati. Ea marcheaza imblanzirea Rusiei cu ajutorul acelorasi intrumente care au opus-o Americii in timpul Razboiului Rece si care au dus la crize diplomatice in ultimii zece ani: armele nucleare.
Roxana Frosin
SUA si Rusia au intrat in luna de miere
Inamice de mai bine de 50 de ani, SUA si Rusia au reusit, dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie, sa rezolve cele trei mari probleme care afectau relatiile bilaterale.
Cecenia – gratie sprijinului acordat de Rusia in lupta impotriva terorismului (islamic), Occidentul si-a indulcit tonul cu privire la interventiile armate ale Kremlinului in republica separatista si la nerespectarea drepturilor omului. Moscova are de acum mana libera.
Extinderea NATO – ultimele evolutii pe scena politica internationala arata ca Rusia percepe acum extinderea NATO drept garantie a securizarii frontierelor sale vestice si moneda de schimb in lupta impotriva separatistilor islamisti, si nu ca pe o amenintare.
Tratatul ABM – Summit-ul Bush – Putin din SUA, de luna aceasta, este primul pas catre rezolvarea neintelegerilor existente intre cele doua tari cu privire la Tratatul Antibalistic.