Home În Lume America se pregateste sa pentru primul razboi al noului secol

America se pregateste sa pentru primul razboi al noului secol

DISTRIBUIŢI

America, a anuntat presedintele George W. Bush, se pregateste sa lupte -primul razboi al noului secol-. Pasii pe care ii face Washingtonul in aceasta directie sunt inca lenti, insa directia este clara. -Sunt hotarat sa castig razboiul pe care teroristii, prin actiunile lor nebunesti, l-au declarat Americii-, a precizat presedintele, in timp ce secretarul de stat Colin Powell arata cu degetul spre Ussama bin Laden – primul act de acuzare explicit care vine din partea unui responsabil al Administratiei de la Casa Alba.

In spatele lor s-a adunat, compact, Congresul American. Dupa ce a aprobat deblocarea unui ajutor extraordinar de 20 miliarde de dolari pentru a face fata pagubelor suferite in urma atentatelor de marti dimineata, acum se grabeste sa adopte o rezolutie care sa ofere presedintelui, in mod formal, puterea de a folosi orice resursa necesara pentru combaterea terorismului. Senatul a dat deja unda verde, acordand presedintelui dreptul de -recirge la forta-. Chiar daca aceste puteri se afla de jure in competenta presedintelui, rezolutia pe care Congresul o discuta in prezent are o importanta valoare politica si simbolica. -Ne gasim in fata unei crize nationale care trebuie infruntata in consecinta-, a declarat Richard Gephardt, liderul opozitiei democrate din Camera Reprezentantilor. Actul Congresului va semna declaratia formala de razboi pe care intreaga America o va face terorismului international. -Sper ca Dumnezeu va avea mila de teroristi, pentru ca noi nu vom avea, chiar daca asta va costa tara multe resurse si poate chiar si sange-, a afirmat senatorul republican John Mc. Cain. -Este manie in spatele linistii aparente a Americii – au fost cuvintele lui Bush – si Guvernul este hotarat sa castige acest nou tip de razboi, luand initiativa si reunind in jurul sau toti aliatii-.

Marea coalitie impotriva terorismului prinde contur

Intr-adevar, marea coalitie pentru combaterea teorismului incepe sa se organizeze. De la Washington, presedintele american a telefonat lui Vladimir Putin, Jang Zemin, Jacques Chirac, Tony Blair, Silvio Berlusconi si celorlalti lideri europeni, invitandu-i sa invinga impreuna acest flagel periculos. La Bruxelles, la sediul general al NATO, intr-o serie neintrerupta de reuniuni, se examineaza toate posibilele forme de riposta la atacul asupra Statelor Unite. Doi pasi importanti au fost facuti miercuri – invocarea Articolului 5 al Tratatului NATO din 1949, toate statele membre ale Aliantei considerandu-se atacate in urma atentatului asupra SUA, si atragerea Rusiei in aceasta coalitie prin declaratia comuna semnata de Bruxelles si Moscova. Planuri militare nu exista inca, a asigurat purtatorul de cuvant al Aliantei, Yves Brodeur. Si pentru ca, inainte de orice decizie, NATO asteapta ca Statele Unite sa identifice atacatorii si sa ceara ajutor in mod explicit pentru a-i combate. In aceasta faza, reuniunile continue a Consiliului Atlantic si a Comisiei Militare se ocupa mai ales de schimbul de informatii. Daca nu se pregatesc inca planuri, se studiaza harta terorismului, care are centre in mai multe tari, nu numai in Afganistan.

Bush mobilizeaza 50 000 de rezervisti

Asadar, despre ce tip de razboi vorbeste presedintele american si care este exact inamicul nu se stie deocamdata nimic sigur. Unul dintre ultimele indicii asupra strategiilor care se discuta la Washington l-a dat vineri secretarul apararii, Paul Wolfowitz. Conform acestuia, riposta va fi o campanie concertata si nu o actiune singulara. Ipoteza ar fi deci nu un blitzkrieg impotriva bazelor grupurilor teoriste, ci o campanie mai ampla, complexa, menita sa duca la eradicarea chiar a fundamentului terorismului international. Alte indicii ni le ofera chiar initiativele luate de autoritatile americane in ultimele ore. Armata a luat masuri exceptionale, trimitand patrule aeriene deasupra unui numar mare de orase, in special deasupra New Yorkului si Washingtonului. Portavioanele americane, insotite de avioane de vanatoare si nave echipate cu rachete teleghidate, amplasate pe coastele de est si de vest ale tarii, au fost conectate la Centrul national de operatiuni ale apararii aeriene, a anuntat amiralul Vernon Clark. Acesta a precizat si ca Statele Unite au doua grupari de nave pozitionate in Orientul Mijlociu. Portavionul USS Enterprise se va intoarce in Golful Persic si nu va reintra la Baza Norfolk, din Virginia, asa cum se anuntase. Secretarul general al apararii, Donald Rumsfeld, a trimis presedintelui un proiect de mobilizare a 50.000 de rezervisti, pe care presedintele l-a aprobat aseara. Aceasta mobilizare, este cea mai importanta dupa Razboiul din Golful Persic, in 1991, si permite marirea numarului de patrule aeriene. Pentagonul nu a comentat aceasta informatie. Statele Unite au facut Greciei o importanta comanda de kerosen, circa 28.000 de tone, care ar trebui livrata cat mai curand posibil la baza aeronavala hispano-americana de la Rota, in sudul tarii. Informatia a fost furnizata de doua cotidiane madrilene, -El Pais- si -ABC-. Acestea amintesc ca imense cantitati de combustibil au fost stocate la Rota in timpul Razboiului din Golf, pentru avioanele in ruta spre Irak. Mai important decat toate acestea este faptul ca Administratia Americana a inaintat Pakistanului o lista specifica de cereri care ar trebui indeplinite de Islamabad, conform angajamentului de cooperare pe care aceasta si l-a luat. Pakistanul ar trebui sa inchida granita cu Afganistanul, sa suspende importul de combustibil, sa ofere spatiul sau aerian avioanelor americane si sa faca schimb de informatii cu Washingtonul.

Toate aceste masuri par a fi pe placul americanilor. Acestia aproba modul de a actiona al presedintelui dupa atentatele de marti si, in proportie de 83%, se declara favorabili unei actiuni militare impotriva responsabililor acestor acte teroriste.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.