Home În Lume Americanii, atacati de 25 de ori pe zi in Irak

Americanii, atacati de 25 de ori pe zi in Irak

DISTRIBUIŢI

Senatul american a adoptat joi o rezolutie prin care il incurajeaza pe presedintele George W. Bush sa ceara cat mai rapid posibil implicarea NATO si ONU in mentinerea pacii si reconstructia Irakului alaturi de coalitia anglo-americana. Documentul incearca practic sa protejeze imaginea administratiei americane, scutind reprezentantii Casei Albe de a adresa personal acest apel catre cele doua institutii pe care fortele americano-britanice le-au ignorat, pentru ca s-au opus interventiei. Totodata, adoptarea in unanimitate a rezolutiei se poate explica prin ingrijorarea generata printre liderii politici de numarul tot mai mare de militari americani care cad victime atacurilor grupurilor de irakieni inarmati. De la declararea incetarii confruntarilor majore, la 1 mai, si-au pierdut viata 31 de soldati americani. Ingrijorarea legata de insecuritatea soldatilor in Irak a fost exprimata si de catre comandantul fortelor militare din Irak, generalul Tommy Franks. Acesta a explicat in fata membrilor Senatului ca numarul atacurilor la care trebuie sa faca fata fortele americane zilnic se situeaza intre 10 si 25. Franks, care a parasit de curand pozitia de lider militar in Irak, refuza sa vorbeasca de -un razboi de gherila-, care ar presupune sustinere populara pentru atacurile grupurilor militare. In acest timp, presedintele Bush, aflat in turneu in Africa, a admis in premiera ca Statele Unite -au o problema de securitate- in Irak, dar ca vor ramane pe pozitii.


Petrolul nu acopera cheltuielile militare

Estimarile oficiale incep sa ia in calcul o prezenta americana in Irak de patru sau cinci ani, iar apelul catre NATO ar putea avea ca explicatie costurile foarte mari pe care le implica o actiune girata doar de SUA. Secretarul de stat al apararii, Donald Rumsfeld, a explicat senatorilor ca lunar costurile operatiunilor se ridica la patru miliarde de dolari, ceea ce inseamna zeci de miliarde in cativa ani, iar beneficiile obtinute din exploatarile petroliere nu vor acoperi cheltuielile estimate. Aceasta temere este, de altfel, cuprinsa oficial in textul motiunii adoptate de Senat. In plus, seful diplomatiei americane, Collin Powell, insotindu-l pe Bush in Africa, a declarat intr-un mesaj destul de imperativ ca SUA se asteapta ca Uniunea Europeana sa contribuie si ea financiar la efortul de pace in Irak. Din partea NATO, raspunsul inca nu a venit, dar se contureaza deja un refuz, asa cum sugereaza deja diversi oficiali ai Aliantei. Collin Powell a pledat si pentru aportul NATO, dand insa un ragaz de timp aliatilor. El a explicat ca subiectul va fi deschis oficial dupa ce trupele poloneze sub stindard NATO vor prelua in administrare zona care le-a fost repartizata in Irak. Franta pare deja sa se opuna ideii SUA. Miercuri, intr-un interviu acordat cotidianului conservator -Le Figaro-, ministrul francez de externe, Dominique de Villepin, aprecia ca ONU ar fi organizatia care ar trebui sa se implice alaturi de SUA. Analistii militari au inceput deja sa vorbeasca de o anumita disperare a Statelor Unite acum, ca au inceput sa ceara ajutor.

Pe de alta parte, dezbaterea despre legitimitatea razboiului pare sa se estompeze. Este totusi de interes discursul pe care premierul britanic il va tine saptamana viitoare in Congresul american. Sunt asteptate explicatii cu privire la -dosarul irakian- furnizat SUA, care intre timp s-a dovedit nefondat. Un moment crucial pentru viitorul politic al lui Tony Blair, in conditiile in care se confrunta cu o mare scadere in topul increderii. Tot in acest context, oficiali CIA sub anonimat au declarat ieri ca administratia americana a fost avertizata sa elimine din discursul prin care Bush a motivat interventia militara pasajele redactate pe baza informatiilor britanice, neconfirmate de CIA. Consilierul pentru aparare al presedintelui american, Condoleezza Rice, a declarat ca CIA a aprobat in final discursul, dupa ce au fost eliminate anumite aprecieri din el, insa surse din CIA declarasera ca avertismentul fusese ignorat de Casa Alba, ceea ce poate contura si inceputul unui razboi intre administratie si serviciile secrete.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.