Ingrijorati de posibilitatea ca extremistii islamisti sa preia controlul asupra arsenalului nuclear al Pakistanului, oficiali de la Islamabad si de la Washington au dat declaratii contradictorii cu privire la viitorul acestuia, astfel ca presa internationala s-a vazut pusa in situatia de a elabora scenarii dintre cele mai variate.
Protectia americana…
Potrivit saptamanalului -Newsweek-, unitati speciale ale Marinei americane, aflate pe USS Peleliu, ar putea fi trimise pentru a asigura protectia armelor nucleare si evacuarea cetatenilor occidentali din Pakistan, in eventualitatea rasturnarii de la putere a noului aliat al Americii, generalul Pervez Musharraf, sau a altor tulburari interne care sa faciliteze accesul talibanilor la bomba nucleara. Si aceasta, intrucat exista suficiente persoane in Pakistan, implicate in programele nucleare, care ar putea furniza talibanilor informatii privind masurile de securitate, numarul si locul unde sunt depozitate focoasele de rachete sau lista persoanelor de contact, sustin oficiali americani citati de -Newsweek-.
Pe de alta parte, Islamabadul spune ca potentialul strategic al Pakistanului se gaseste sub controlul riguros al statului, care a luat masuri exceptionale in acest sens, imediat dupa atentatele de la 11 septembrie. Presedintele Pervez Musharraf a dispus intarirea dispozitivelor de securitate in jurul instalatiilor nucleare si i-a eliminat pe simpatizantii talibanilor din conducerea armatei si a serviciilor secrete.
Guvernul de la Islamabad a facut curatenie si in randul oamenilor de stiinta implicati in programele nucleare ale tarii. O ancheta urgenta a fost deschisa impotriva a doi dintre acestia, suspectati de legaturi cu regimul de la Kabul si cu gruparea terorista a lui Bin Laden.
…interventia israelo-americana..
Si, stapan se pare pe fortele sale, Pakistanul ar fi refuzat protectia americana, dupa cum relateaza agentia de presa rusa ITAR-TASS, care citeaza surse diplomatice pakistaneze. Dar, cum nu se dau batute cu una-cu doua, Statele Unite au un plan de rezerva, care presupune colaborarea militara cu Israelul, in vederea scoaterii sau chiar a distrugerii arsenalului nuclear al Pakistanului in situatii de urgenta, adauga agentia mentionata.
…sau mutarea in China?
Televiziunea indiana vine cu un scenariu si mai socant: Pakistanul intentioneaza sa isi mute intreg arsenalul nuclear, sau doar o parte, in China, aliatul sau cel mai apropiat si mai convenabil in momentul de fata.
Oficialitatile pakistaneze nu au comentat cele trei scenarii prezentate de presa internationala. Decizia finala in aceasta problema ii apartine insa Pakistanului, care -este pe deplin constient de puterea si de potentialul armelor sale si ia toate masurile de precautie, ca de altfel toate statele care detin arme nucleare-, dupa cum a precizat secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld.
Harta nucleara a lumii
Dintre statele care detin in prezent arme nucleare, doar sapte sunt delarate puteri nucleare: SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franta, Pakistan si India (ultimele doua nu au semnat inca Tratatul international privind interzicerea testelor nucleare). Israelul este putere nucleara nedeclarata, iar Libia, Irak, Iran si Coreea de Nord sunt banuite ca detin astfel de arme. Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Algeria, Ucraina, Belarus si Kazahstan au renuntat la dotarea nucleara.
Potrivit statisticilor, Rusia detine cele mai multe arme nucleare (22.500), urmata de SUA (12.000), Franta (450), China (400), Marea Britanie (380), India si Pakistan (cate 12-18 fiecare). Dintre acestea, doar Statele Unite dispun de baze nucleare in afara teritoriului tarii (baze in Europa – Belgia, Germania, Grecia, Italia, Olanda, Turcia, Marea Britanie).
-Newsweek- informeaza ca Pakistanul dispune de material nuclear pentru 50 de bombe nucleare sau focoase si de suficient material radioactiv pentru fabricarea unor bombe care ar putea duce la catastrofe similare cu cea de la Cernobil.