Omul Anna Lindh, cu mainile ingemanate la piept in semn de speranta, cu surasul optimismului pe buze si privind in viitor, a insotit ieri catafalcul ministrului de externe Anna Lindh, disparuta fulgerator miercurea trecuta, cand medicii s-au vazut neputinciosi dupa atentatul in care un necunoscut a injunghiat-o cu lovituri repetate de cutit.
-De ce mor oamenii pe care ii iubim?-
De la un capat la altul, Suedia a respirat ieri aerul unei drame nationale, inspirand tristetea si expirand durerea pierderii unui ministru de externe care intruchipa cel mai bine politicianul model pentru Suedia si pentru Europa de maine. Durere si tristete exponential amplificate de lipsa unei explicatii rationale la o intrebare careia omenirea nu i-a gasit inca raspuns: de ce mor oamenii pe care ii iubim? Un gand pe care suedezii intalniti pe traseul pe care l-a parcurs Anna Lindh intre sediul ministerului de externe si supermarketul NK in care a fost atacata nu reuseau sa si-l scoata din minte.
Salonul albastru al Primariei Stockholmului, situata in aceeasi arie centrala a deplasarilor zilnice ale majoritatii locuitorilor Stockhomului, sala care anul trecut, ca in fiecare an, a gazduit ceremomia decernarii Premiilor Nobel, a fost aleasa de nevoia momentului pentru a-i primi pe liderii diplomatiei mondiale care au venit sa onoreze memoria Annei Lindh, cu o zi inainte ca familia sa o conduca pe drumul spre eternitate in cadrul unei ceremonii strict private.
Buchete imense de flori albastre insotind catafalcul i-au asteptat ieri pe inaltii reprezentanti diplomatici sositi la Stockholm, care au completat tabloul celor peste 1.000 de persoane prezente in locul unde de cateva zile mii de suedezi au dorit sa omagieze prin propria prezenta personalitatea celei disparute, in conditiile unor masuri de securitate exceptionale. Alaturi de sotul Bo Lindh, si el membru al guvernului, incadrat de cei doi fii si multe alte rude, regele Carl Gustav si regina Silvia, premierul Goran Persson si intreg guvernul suedez i-au primit pe colegii celei care a fost poate cel mai iubit ministru de externe al ultimilor decenii sau poate al secolului XX: comisarul european pentru politica externa, Chris Patten, inaltul reprezentant NATO pentru politica externa, secretarul general NATO, lordul George Robertson, actualul dar si fostul sef al diplomatiei britanice, Jack Straw, respectiv Robin Cook, ex-premierul francez Lionel Jospin, alaturi de ministrul parizian de externe, Dominique de Villepin, omologul sau geman Joscka Fischer, ministrul italian de externe, Franco Frattini, dar si seful comisiei europene, Romano Prodi. Italia, mai precis resedinta din Sardinia a premierului italian Silvio Berlusconi a fost ultima intalnire europeana care s-a bucurat de prezenta Annei Lindh, cand curajul bine cunoscut printre colegi a indemnat-o sa il critice pe presedintele american George W. Bush pentru razboiul din Irak. Collin Powell si Kofi Annan au fost opriti de uragan si nu au mai ajuns la Stockholm.
Lectia de democratie
Printre acordurile semnate de autori suedezi clasici sau contemporani, pigmentate cu transcendenta coborata pentru scurt timp din acordurile lui Bach, cei mai apropiati prieteni ai Annei Lindh din lumea politicienilor i-au evocat pentru eternitate meritele care ii revin in politica suedeza a ultimilor decenii, la al carei climat constructiv, era deja unanim recunoscut, a contribuit din plin. -Vom avea grija unii de altii-, a fost promisiunea pe care i-a facut-o premierul Persson celei a carei trecere in nefinta -a oprit timpul in loc-, una din putinele intamplari cand secundele raman incremenite, dupa cum a dorit sa descrie momentul Chris Patten.
Secretul succesului, a carui reteta nu a descoperit-o inca nimeni, dar a evocat-o Georgeos Papandreu, ministrul de externe al Greciei si apropiat Annei Lindh, licentiat al Universitatii din Stockholm: a imbina etica si politica externa in acceasi propozitie, fara insa a fi naiv.
Ministrul roman de externe, prezent si el la ceremonie, ajuns, simbol sau hazard, inaintea delegatiei bulgare, isi amintea si el cu tristete de o Anna Lindh incremenita de frig in ianuarie, al carei elicopter reusise sa aterizeze in sfarsit la Constanta dupa trei ore de intarziere cauzata de ploaie, dar ajunsa in final cu zambetul pe buze la destinatie. O Anna Lindh care a dorit sa demonstreze pe propriul risc teza ca solutia Europei viitorului este democratia, cu tot ce implica ea, inclusiv politicieni care merg pe strazi fara garzi de corp. Un sistem la care suedezii sunt decisi sa nu renunte, pentru ca ar capitula in fata dusmanilor lui.