Primul tur al alegerilor prezidentiale din 2014 a fost marcat de problemele din diaspora. Asta l-a făcut pe un dezvoltator român să creeze aplicația „Eu votez“. Aceasta este disponibilă online și iată ce poți face cu ea.
„Numele meu este Andrei și sunt unul dintre românii care au stat la coadă la Institutul Cultural Român din Londra, duminică, 2 noiembrie, de la 3.30 pm până la 10.15 pm și nu am putut vota“, așa își începe Andrei Petre, creatorul aplicației, povestea soluției sale pentru un vot „pe față“ în diaspora. Ce face euvotez.com? Aplicația îți cere contul de Twitter sau Facebook pentru a te autentifica și poate fi folosită doar în apropiere de o secție de votare din diaspora. Aplicația nu te va întreba cu cine votezi, ci doar dacă ai făcut-o.
„Datele utilizatorului nu sunt folosite în alte scopuri decât cele menționate de aplicație și vor fi șterse imediat după încheierea alegerilor“, mai spune creatorul. „În momentul acela (n.r. – în ziua votului), îmi doream să pot accesa informații despre situația celorlalte secții de votare din Londra și împrejurimi, dar nu am găsit. A doua zi am aflat că în Portsmouth (un oraș la 100km de Londra) a fost un număr mult mai mic de alegători și s-a putut vota rapid“, mai spune Andrei Petre. Aplicația va compensa această lipsă sau măcar încearcă asta.
Mai bine să ne numărăm noi decât să ne numere alții! este îndemnul aplicației «Eu votez»
Pe 16 noiembrie 2014, la aceste alegeri prezidențiale, ar trebui să poți folosi aplicația pentru a confirma prezența la secția de vot și astfel să existe o estimare a numărului de alegători aflați în acel moment în secție.
În funcție de aceste informații, alți alegători vor vedea unde este cea mai puțin aglomerată secție și se vor deplasa într-acolo pentru a vota. Aplicația îți va arăta câți români au votat, care este cea mai aglomerată secție și câte accesări au fost făcute în aplicație.
Aplicația este disponibilă aici.