Dupa o perioada plina de tensiuni, intrevederea intre liderul palestinian Yasser Arafat si premierul Ahmed Qorei s-a finalizat cu un acord incheiat intre cei doi, privind impartirea controlului asupra fortelor de securitate. Nu este o promisiune noua, Arafat angajandu-se si in trecut sa cedeze din puterile sale, dar nu a facut-o niciodata. Daca de data aceasta isi va respecta promisiunea, sunt sanse ca parlamentul si guvernul, care cer de multa vreme schimbarea metodelor autocratice ale liderului palestinian, sa fie multumite. Nu acelasi lucru se poate spune insa despre israelieni si americani, care sustin ca nu se poate vorbi despre pace fara o reforma profunda a autoritatii palestiniene. Aceasta ar insemna, printre altele, scoaterea fortelor de securitate de sub autoritatea lui Yasser Arafat. Acum, cand liderul palestinian da semne ca ar fi dispus la un pas inapoi, ramane de vazut cum vor reactiona militiile miscarii sale, Fatah.
Aflat intr-un turneu de o saptamana in Europa de Est si Orientul Apropiat, seful diplomatiei americane, Colin Powell, a declarat ca tara sa va fi convinsa de reconcilierea in regiune cand va fi dovedita prin fapte, nu doar prin vorbe. -Cand vom vedea ca premierul are autoritate reala asupra fortelor de securitate si ia masuri de reorganizare a acestora, pentru a le face mai eficiente, si va lua masuri impotriva terorismului, atunci vom fi convinsi-, a subliniat Powell, la intalnirea cu presedintele Hosni Mubarak, in Egipt. Pe agenda discutiilor purtate de secretarul de stat american se afla trei subiecte majore, precum criza din Sudan, sprijinul fata de guvernul interimar al Irakului si stadiul negocierilor de pace dintre Israel si palestinieni. Un subiect delicat il constituie intentiile lui Powell de a afla daca, in opinia autoritatilor egiptene, palestinienii vor fi capabili sa mentina securitatea si structurile politice necesare pentru a controla ei insisi Fasia Gaza, pe fondul retragerii israeliene. La Cairo a fost adus in discutie rolul pe care l-ar putea juca Egiptul in resuscitarea planului de pace in Orientul Mijlociu, precum si despre planul presedintelui Bush de a incuraja reformele democratice in regiune. Totusi, potrivit unui sondaj, imaginea Americii este intr-o continua eroziune in lumea araba, mai ales in Egipt, unde 98% din cei intervievati percep negativ SUA.
Israelul se mentine insa pe pozitie. Mai mult, statul israelian este pregatit sa ofere in avans o parte din indemnizatiile promise colonistilor evrei care vor fi evacuati din Fasia Gaza si Cisiordania si care vor fi dispusi sa paraseasca zona in maximum doua luni. Aceasta masura vizeaza 80 de familii care locuiesc in patru colonii izolate din nordul Cisiordaniei si 15 din colonia Nissanit, in regiunea de nord a Fasiei Gaza. Cuantumul indemnizatiilor nu a fost mentionat si va face obiectul negocierilor intre familii si reprezentantii statului. In plus, autoritatile israeliene trebuie sa acorde despagubiri oamenilor de afaceri ale caror fabrici si ateliere se afla in sectorul Erez, paralizate ca urmare a restrictiilor de acces pentru muncitorii palestinieni.
In acelasi context, la inceputul saptamanii, ministrul israelian al apararii, Shaul Mofaz, a aprobat o modificare a traseului liniei de separatie construite de Israel in Cisiordania, anume a sectorului de zid din nordul Ierusalimului, in conformitate cu recomandarile Curtii Supreme israeliene, care, la 30 iunie, a ordonat revizuirea traseului acesteia pe un segment de 30 de kilometri, din cauza prejudiciului adus unui numar de 35.000 de palestinieni.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 08.04.2025, 15:58:03