Americanul David Kay, sef al grupului de experti insarcinat de CIA cu descoperirea armelor ilegale irakiene, s-a prezentat Congresului cu mainile goale: armamentul de distrugere in masa al lui Saddam Hussein, principala motivatie a interventiei militare din Golf de anul acesta, nu a fost gasit. Fapt ce nu constitue de altfel o surpriza, dupa cum a spus fostul sef al inspectorilor ONU in Irak, Hans Blix.
Casa Alba incearca sa nimimalizeze impactul raportului, un adevarat test politic pentru presedintele George W. Bush, in an preelectoral, si totodata barometru al unei stari de spirit ce trece dincolo de politica si ameninta sa puna la indoiala credibilitatea serviciilor secrete in eventuale actiuni indreptate impotriva altor state, de genul Iran sau Coreea de Nord, pe calapodul strategiei atacului preventiv.
Dificultatile si haosul din Irak s-au tradus deja in planul scenei politice americane printr-o scadere drastica a popularitatii liderului de la Casa Alba: mai putin de 50% din americani apreciaza drept satisfacator raspunsul lui Bush la crizele in care sunt implicate SUA, un procent cu care se confrunta, de cealalta parte a Atlanticului, si pe vremuri, charismaticul premier britanic Tony Blair, tot ca urmare a episodului irakian.
Intr-o interventie ce readuce in memorie rapoartele inspectorilor ONU, de la inceputul anului, considerate nesatisfacatoare de Washington, David Kay a declarat: -Nu am gasit inca stocurile de arme de distrugere in masa, dar nu suntem deocamdata in masura sa dam un verdict daca acestea au existat sau nu inaintea razboiului-. La fel ca expertii Natiunilor Unite, Kay cere mai mult timp pentru a ajunge la o concluzie definitiva. Casa Alba a solicitat deja 600 milioane de dolari Congresului pentru activitatile de cautare a arsenalului interzis in Irak, pe langa cele 300 milioane cheltuite deja.
Pentru democrati, raportul lui Kay – secret, dar distribuit presei in versiunea scurta – a venit ca o mana cereasca. Vicepresedintele Comisiei pentru Informatii din Senatul american, democratul Jay Rockefeller, a declarat ca fortele armate ale SUA au fost puse in pericol, pe baza unei amenintari care se pare ca nu a existat.
Ministrul de externe britanic, Jack Straw, a sarit insa in ajutorul republicanilor americani, spunand ca intreg continutul raportului justifica indepartarea de la putere a lui Saddam Hussein. Seful diplomatiei de la Londra a facut trimitere la indicii care arata ca fostul regim de la Bagdad facea eforturi sistematice de a-si mentine pe linia de plutire programele de fabricare a armelor de distrugere in masa.
Potrivit lui David Kay, echipele de experti au identificat, in casa unui om de stiinta irakian, un agent toxic din care se puteau fabrica arme biologice. Au mai fost gasite planuri pentru fabricarea de rachete cu raza de actiune de 1.000 de kilometri, mult peste limita de 150 de kilometri impusa de Natiunile Unite. David Kay a acuzat de asemenea contacte ale Irakului cu regimul nord-coreean.