Noile reglementari adoptate de catre membrii Comisiei Europene in luna iulie, menite sa ridice nivelul economic al regiunii de nord a Ciprului, au intrat in vigoare, fiind deja publicate in -Jurnalul Oficial- al Uniunii. In consecinta, barierele comerciale intre cele doua diviziuni ale insulei au fost suspendate, in premiera, dupa 30 de ani. Mai mult, prin noile reguli, cipriotii vor putea circula fara restrictii pe teritoriul insular.
Se pare ca programul comercial impus de Uniunea Europeana este un prim pas, foarte important, prin care se urmareste finalizarea izolarii economice a Ciprului de Nord si apropierea treptata a turcilor ciprioti de spatiul european. Urmatoarele etape ale procesului de reabilitare economica vor fi stabilite prin negocierile comerciale directe intre UE si regiunea turco-cipriota, aceasta din urma beneficiind in perioada 2004-2006 de un ajutor substantial, in valoare de 259 milioane de euro.
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, Adriaan van der Meer, la mai putin de o ora dupa publicarea oficiala a noilor reglementari, circa opt turci ciprioti s-au inregistrat la Camera de Comert din nordul tarii pentru a beneficia de dreptul de distributie si productie in regiunea sudica, in timp ce legumicultorii si fabricantii de produse textile si-au depus documentele in vederea acreditarii. Mai mult, liderul turc cipriot, Mehmet Ali Talat, ales datorita promisiunilor facute electoratului in legatura cu aderarea Ciprului de Nord la UE, isi doreste acum dezvoltarea legaturilor comerciale directe intre aceasta regiune si toate statele membre ale teritoriului comunitar. O propunere in acest sens a fost formulata initial la Bruxelles, insa decizia finala va fi cunoscuta abia in luna septembrie.
Initiativa autoritatilor europene vine ca urmare a referendumului organizat in luna aprilie de catre turcii ciprioti in favoarea reunificarii insulei. Totusi, la momentul respectiv, grecii ciprioti au respins ideea de unificare din cauza acceptarii pe teritoriul extins al Uniunii la 1 mai doar a partii sudice a insulei. Guvernul grec cipriot a amenintat atunci Comisia Europeana cu declansarea unor actiuni in instanta, temandu-se de o eventuala recunoastere de facto a teritoriului nordic al Ciprului. Pe de alta parte, Statele Unite au salutat decizia UE, promitand masuri similare pentru a sprijini enclava turca.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 25.04.2025, 01:33:06