Home În Lume Au trecut 30 de ani de la scandalul care a zguduit America

Au trecut 30 de ani de la scandalul care a zguduit America

DISTRIBUIŢI

Cel mai mare scandal politic din istoria Statelor Unite, denumit astfel dupa complexul hotelier din Washington D.C. unde isi avea sediul Partidul Democrat, Watergate, pare a fi in prezent simbolul a tot ceea ce si-ar putea dori cineva sa afle despre cel de-al 37-lea lider american. Este oare Watergate inceputul si sfarsitul presedintiei lui Nixon? A fost Nixon o intrupare a diavolului, dupa cum spun unii, sau a fost doar o victima a vremurilor sale? Cu trei decenii in urma, fostul presedinte american Richard Nixon a demisionat, ca o consecinta a rolului pe care l-a avut in scandalul Watergate, facand atunci obiectul unicei proceduri de destituire finalizate din istoria Statelor Unite. 9 august 1974 a ramas in istorie ca un moment de referinta, republicanul Richard Nixon semnand atunci o scrisoare prin care renunta la functia de presedinte al SUA, punand astfel capat celei mai grave crize din istoria tarii. Nixon a fost ales presedinte in 1968 si reales in 1972.

Scanteia care a declansat scandalul s-a produs pe 17 iunie 1972, cand cinci spargatori au fost surprinsi in interiorul sediului Partidului Democrat, intr-un imobil din Watergate, unde urmau sa puna in functiune o instalatie de ascultare, introdusa in cladire cu trei saptamani inainte. Despre acest lucru s-a aflat insa abia dupa cateva luni, iar cazul a ajuns la punctul culminant in octombrie 1973, cand a fost lansata procedura de destituire a presedintelui, acuzat de implicare directa in afacerea de interceptare ilegala a convorbirilor telefonice.

Pe 24 iulie, Curtea Suprema i-a ordonat lui Nixon sa-i puna la dispozitie conversatiile sale private, care dovedeau ca a coordonat eforturile Casei Albe de a obstructiona justitia, abuzul de putere si ca a indus in eroare poporul american. Trei zile mai tarziu, Comisia judiciara a Camerei Reprezentantilor a propus destituirea din functie a presedintelui, fixand cele trei capete de acuzare. Pe langa liderul american, alti oficiali au renuntat la functiile lor, in urma acuzatiilor de complicitate. Desi Nixon a negat la momentul respectiv orice fel de implicare, decizia Curtii a invins. Astfel, Richard Nixon este singurul lider al Statelor Unite care a demisionat. Bill Clinton a constituit, la randul lui, obiectul unei proceduri de destituire in 1999, fiind acuzat de sperjur si de obstructionarea justitiei in afacerea Monica Lewinsky, insa a fost pana la urma achitat de Senat.

Nixon a decedat in 1994, la varsta de 81 de ani, americanii pastrand in memorie doar momentul demisiei, dar nu si restul activitatii sale. Potrivit lui Allan Lichtman, profesor de istorie a politicii la Universitatea Americana din Washington, demisia presedintelui Nixon si scandalul Watergate au lasat in urma o atitudine -sceptica- a opiniei publice americane fata de politica si de Casa Alba. Pe de alta parte, Stephen Hess, expert in politologie la Institutul Brookings, a mentionat ca -functia de presedinte nu a avut de suferit prea mult timp- de pe urma acestei demisii, ea recuperandu-si autoritatea in timpul lui Ronald Reagan.

Cu toate acestea, iata ca, dupa 30 de ani, numele informatorului secret care a permis jurnalistilor de la -Washington Post- Carl Bernstein si Bob Woodward sa faca public scandalul Watergate,ramane inca invaluit in mister, cei doi oameni de presa promitand sa nu il dezvaluie atat timp cat vor trai. Warren Lerude era redactor-sef al gazetei -Reno Evening- si al -Nevada State Journal-, in perioada in care a avut loc evenimentul. -Cand a demisionat Nixon, totul a fost invaluit de tristete. Si nu din prea multa compasiune pentru el, cat pentru imaginea creata de un presedinte cazut in dizgratie. A fost o zi trista pentru America-, a declarat Lerude.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.