Home În Lume Auditorii analizează calitatea statisticilor UE

Auditorii analizează calitatea statisticilor UE

DISTRIBUIŢI

Curtea de Conturi Europeană analizează în acest moment calitatea statisticilor UE, care acoperă o gamă largă de aspecte ale societății și ale economiei. Mai precis, în cadrul auditului se va examina rolul pe care îl joacă Comisia Europeană în a pune la dispoziție statistici de înaltă calitate pentru UE și pentru statele sale membre.

Statisticile oficiale joacă un rol-cheie, din ce în ce mai important, pentru dezvoltarea economică și socială. Ele ajută la orientarea politicilor publice, stau la baza deciziilor luate de întreprinderi și permit cetățenilor să compare și să evalueze progresele înregistrate. Este deci esențial să se asigure că statisticile UE îndeplinesc cerințele de calitate și chiar de excelență. Acestea sunt exact aspectele pe care Curtea încearcă să le evalueze în cadrul auditului său lansat recent.

Acest audit este lansat în mijlocul unor evoluții majore. Pandemia de COVID-19 a obligat organismele statistice să aducă rapid modificări procedurilor lor și a subliniat și mai mult necesitatea unor statistici europene comparabile, fiabile și publicate la momentul potrivit.

„Date și cifre: acum mai mult ca oricând, este evident cât sunt de necesare dovezile cantitative. Promptitudinea, calitatea, conținutul și utilitatea datelor sunt esențiale într-o societate digitală”, a declarat doamna Ildikó Gáll-Pelcz, membra Curții de Conturi Europene responsabilă de acest audit. „Statisticile contează, nu există nicio îndoială. Dar cum am putea conta și mai mult pe statisticile europene? Aceasta este chestiunea asupra căreia se va apleca auditul Curții.”

Datele pe care se bazează statisticile europene sunt colectate de statele membre, prin intermediul institutelor lor naționale de statistică. Dar compilarea și producerea unor statistici agregate la nivelul UE este responsabilitatea Comisiei Europene, prin intermediul Eurostat. Există, așadar, standarde comune pentru a se asigura că conceptele, definițiile și metodele sunt armonizate și comparabile. Expresia acestui parteneriat este Sistemul Statistic European (SSE). Activitatea acestuia este coordonată și cu alte direcții generale și agenții ale Comisiei, cu Banca Centrală Europeană și cu organizații internaționale precum Organizația Națiunilor Unite, OCDE sau FMI, pentru a menționa doar câteva.

Auditul va acoperi perioada cuprinsă între 2013 și 2021. Printre altele, auditorii vor examina strategia și programul Comisiei referitoare la statistici, evaluările acesteia cu privire la calitatea statisticilor europene și respectarea de către aceasta a codului de bune practici. Auditorii au selectat trei mari domenii tematice în ceea ce privește statisticile: „piața muncii”, „întreprinderile europene” și „sănătate”.

Analiza preliminară de audit publicată astăzi furnizează informații cu privire la o activitate de audit în curs referitoare la rolul pe care îl joacă Comisia Europeană în a pune la dispoziție statistici de înaltă calitate. Se preconizează că acest audit va fi finalizat la jumătatea anului 2022. Analizele preliminare de audit se bazează pe activități pregătitoare întreprinse înainte de începerea unui audit și nu trebuie considerate a fi observații, concluzii sau recomandări de audit. Textul integral al analizei preliminare este disponibil în limba engleză pe site-ul web al Curții, la adresa eca.europa.eu.

Între timp, Curtea de Conturi Europeană demarează un audit și cu privire la utilizarea volumelor mari de date (Big Data) și a tehnicilor de analiză a datelor pentru politica agricolă comună.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.