Home În Lume Austria si Finlanda, program comun pentru presedintia UE

Austria si Finlanda, program comun pentru presedintia UE

DISTRIBUIŢI

Premierii Austriei si Finlandei au anuntat ca guvernele tarilor lor lucreaza la un proiect comun privind programul presedintiei Uniunii Europene in 2006. Dat fiind ca Viena va prelua conducerea UE in prima jumatate a lui 2006, in timp ce autoritatile de la Helsinki vor detine puterea in urmatoarele sase luni ale anului, sarcina celor doua tari este destul de dificila, potrivit declaratiilor oferite presei de catre cei doi oficiali, in cadrul unei conferinte in capitala finlandeza. Mai mult, majoritatea statelor membre ale Uniunii au facut cunoscut faptul ca vor organiza referendumurile in vederea adoptarii viitoarei Constitutii, in 2006. Desi este o noutate, intentia celor doua tari nu pare a fi de mirare, mai ales ca ele au dovedit o stransa colaborare in timpul negocierilor pentru noua lege fundamentala europeana, adesea aratandu-se sustinatoare ale drepturilor statelor mici din teritoriul comunitar.

-Avem acelasi tel, sa construim un program comun pentru intregul an, incat colaborarea noastra sa nu inceteze pe intreaga perioada in care vom detine presedintia rotativa a UE-, a subliniat Matti Vanhanen, premierul finlandez. In acelasi context, cancelarul austriac, Wolfgang Schuessel, a tinut sa precizeze: -Ne pregatim intens. Vom face cat de mult se poate impreuna, informatii complete, transparenta totala, cooperare deplina, pentru ca ne stim de multa vreme, nu doar noi, premierii, dar si restul reprezentantilor puterii-.

Desi nici Austria si nici Finlanda nu vor adopta noul Tratat legislativ european prin plesbicit, aceasta responsabilitate revenindu-le parlamentarilor, anul 2006 se anunta unul dificil pentru ambele presedintii, atat datorita ratificarii Constitutiei, cat si adoptarii bugetului comunitar pentru perioada 2007-2013. Programul comun vizeaza si urmatorul val de extindere a UE, problemele economice si comerciale ale spatiului comunitar.

In drumul spre casa, de la Helsinki, cancelarul austriac a facut o escala-surpriza la Berlin, unde a cinat cu Gerhard Schroder, omologul sau german, prilej cu care au discutat aspectele financiare ale uniunii. Vizita lui Schuessel era planificata de mult timp, insa a fost tinuta secreta, Ambasada Austriei la Berlin fiind anuntata in ultimul moment despre intentiile cancelarului. Finlanda, Germania si Austria sunt printre cele sase state UE, care contribuie la bugetul european cu sume mult mai mari decat primesc in schimb, ceilalti platitori -grei- fiind Franta, Olanda si Marea Britanie.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.