Succesiunea la conducerea Bancii Centrale Europene va fi decisa, vrand-nevrand, de verdictul pe care justitia franceza il va da in procesul in care este implicat guvernatorul Bancii Centrale din Paris. Claude Trichet este practic singurul pretendent la pozitia de sef al finantelor europene, insa el a devenit tinta unei controverse legate de modul in care autoritatile financiare si-au indeplinit atributiile de supraveghere bancara in cazul Bancii Credit Lyonnais la inceputul anilor *90. Ieri, tribunalul francez a respins rechizitoriul procurorilor in care Trichet era acuzat de complicitate la ascunderea unor pierderi ale bancii respective, insa este de asteptat ca procurorii sa faca apel la decizia de ieri de achitare a lui Trichet.
Scandalul Credit Lyonnais
Claude Trichet, in varsta de 60 de ani, este unul dintre cele noua persoane acuzate in cazul colapsului financiar al Credit Lyonnais, pe care guvernul a salvat-o printr-o infuzie de 31 miliarde de euro de la bugetul de stat. Aflata pe atunci in proprietatea statului, Credit Lyonnais a ajuns pe prima pagina a ziarelor pentru promovarea unei politici financiare dezastruoase la sfarsitul anilor *80 si inceputul anilor *90. In 1992 si in prima jumatate a lui 1993 existau serioase dubii ca banca este insolvabila, dar rapoartele oficiale semnate de Trichet in calitate de director al trezoreriei pe atunci nu au reflectat o astfel de stare de fapt. Colapsul financiar al Credit Lyonnais a reprezentat cel mai mare scandal din sistemul bancar francez, de care se leaga numele faimosului om de afaceri francez Bernard Tapie, fost proprietar al clubului de fotbal din Marsilia.
Se cauta un presedinte
Trichet spune inca ca el insusi a fost dezamagit de respectiva banca si ca nu a facut niciodata parte dintre persoanele care au adus Credit Lyonnais. Avocatii sai spun ca fostul sef al trezoreriei nu avea cum sa stie ca cifrele din bilantul bancii sunt false.
Guvernatorul Bancii Centrale Franceze se bucura insa chiar de sprijinul presedinelui Chirac, la al carui lobby Trichet a fost desemnat de liderii europeni in 1998 drept succesor al actualului presedinte al Bancii Centrale Europene, al carui mandat trebuie reinnoit pe 9 iulie. El este perceput aproape in unanimitate ca un profesionist desavarsit, fiind cel care a pus pe picioare si dus la indeplinire politica de intarire a francului la sfarsitul anilor *90. Dar daca justitia franceza il va gasi vinovat pe Trichet, responsabilii finantelor europene chiar nu vad o alta persoana care sa conduca Banca Centrala.
Chiar daca verdictul de ieri este in favoarea lui Trichet si ii usureaza mult drumul catre BCE, numirea sa ramane inca in suspensie, pana la un eventual recurs al procurorilor si judecarea lui. Acestora li s-a respins cererea de a li se da un ragaz sa mai adauge eventuale probe la dosar, fiind de presupus asadar ca va exista si un recurs, desi inca nu s-a anuntat acest lucru.
-Sunt impresionat de decizia justitiei. In urma cu trei ani si cateva luni, am declarat ca am incredere in justitie si s-a dovedit ca am avut dreptate. Sunt fericit, asta este tot ce pot sa spun-, a declarat Trichet dupa anuntarea sentintei.
Se poate spune ca justitia franceza se afla sub oarecare presiune, in conditiile in care in joc este soarta Bancii Centrale Europene. Pentru ca Trichet nu are practic inlocuitor, actualul presedinte Wim Duisenberg, fost guvernator al bancii nationale olandeze, a anuntat ca va mai ramane in functie pana cand situatia lui Trichet va fi clarificata.