Ciocnirea dintre un avion de vanatoare-interceptare chinez J-8 si un avion american de cercetare eletronica EP-3E Aries II a devenit un tensionat incident politic dintre China si Statele Unite, care nu are precedent dupa incheierea Razboiului Rece. EP-3E Aries II, aterizat fortat pe Insula Hainan, pe pista Bazei militare Lingsui, cu un echipaj de 24 de militari la bord, se afla si acum in acolo. Beijingul nu da semne privind eliberarera echipajului si a avionului. In primele zile de dupa incident, nici la Washington si nici la Beijing nu s-a batut toba prea mult pe coliziune. Ca de fiecare data cand este vorba de o tema atat de sensibila ca supravegherea reciproca dintre marile puteri – spionaj, cercetare elctronica, observare din spatiu etc. -, incidentele sunt urmate de tacere. Apoi, tot de tacere si, doar uneori, de reactii politice. De aceasta data, reactiile s-au declansat la 2-3 trei zile dupa incident.
Jiang Zemin asteapta scuzele Casei Albe
Inainte de a urca in avionul care urma sa il duca, marti, in turneul sud-american, presedintele Chinei, Jiang Zemin, a mai repetat o data: -Statele Unite trebuie sa-si ceara scuze pentru acest incident si sa-si asume toate resposabilitatile care deriva din el-. Dar America nu are de gand sa-si ceara scuze. Secretarul de stat, Colin Powell, a respins orice sugestie in acest sens. -Nu avem pentru ce sa ne cerem scuze. Avem o situatie de urgenta-. Ulterior, presedintele George W. Bush a trecut la tonuri mai profunde, fluturand perspectiva deteriorarii relatiilor americano-chineze. -Am permis Guvernului chinez sa faca ceea ce crede ca este mai bine… Pentru personalul nostru a sosit insa timpul sa revina acasa, iar pentru Guvernul chinez, sa returneze avionul-. Powell a sugerat apoi ca de modul in care vor gestiona autoritatile chineze criza va depinde si vizita presedintelui american in China, programata pentru octombrie. Incidentul s-a incins si a dat semne, la un moment dat, ca pare sa fi depasit capacitatea de gestionare a canalelor diplomatice obisnuite. Conform ultimei declaratii emise de la Casa Alba, insusi presedintele George W. Bush urmeaza sa-l contacteze telefonic pe presedintele chinez, Jiang Zemin.
Conturile raman deschise
Incidentul a dezvaluit aspecte noi ale duelului surd dintre hegemonismul american si suveranitatea chineza. S-a mai reamintit o data, cu acest prilej, ca inapoia zambetelor, marile puteri se pandesc reciproc, continuu, pe masura mijloacelor pe care le au la dispozitie. China a primit cu un val de indignare informatiile legate de imprejurarile producerii coliziunii, iar armata chineza le-a alimentat cu dezvaluiri. Da, este un adevar ca diverse tipri de avioane de cercetare-spionaj americane zboara in apropierea spatiului aerian al Chinei. Uneori sunt insotite de puternicele interceptoare F-15 Eagle. Ele a trebuit sa fie izgonite de mai multe ori, prin interventia avioanelor de vanatoare J-7 si J-8 chineze, au afirmat reprezentantii armatei Beijingului. Intr-o astfel de actine s-a produs si coliziunea soldata cu prabusirea avionului chinez si disparitia pilotului sau. Autoritatile americane, la randul lor, au facut cunoscut ca, de catva timp, avioanele de vanatoare chineze au un comportament mai agresiv fata de avioanele militare americane, aflate in afara spatiului aerian al Chinei. Si a pus paie noi pe foc intentia declarata, ieri, a Casei Albe de a nu reduce numarul de misiuni aeriene de spionaj din apropirea Chinei. -SUA isi cunoaste foarte bine drepturile pe care le are in spatiul aerian international si face ceea ce trebuie sa faca. Aceasta chestiune nu se discuta-. Washingtonul ramane, deocamdata, la fel de inflexibil ca Beijingul. Bush a dat semne ca rabdarea Americii se apropie de sfarsit, dar nu a dat un ultimatum. Si, ca nimeni sa nu inteleaga altfel, ieri, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, a subliniat ca -incidentul asteapta o solutie politica, si nu una militara-. La randul sau, Colin Powell a mai dres lucrurile, facand o chestiune atemporala din acea rabdare evocata de Bush. Cat mai dureaza pana la reactia taioasa a SUA, la tinerea echipajului in China? Raspunsul lui Powell: -Nu doresc sa impun o limita de timp-. Se pare ca America a decis sa lase Beijingul sa-si termine exercitiul de suveranitate, fara a recurge la presiuni. Este vorba totusi de China, mare putere. Conturile raman insa deschise.
Chinezi patrund tainele lui EP-3 Aries II
Satelitii spioni ai SUA au semnalat activitate intensa in jurul lui EP-3E Aries II si au furnizat dovezi ca experti chinezi examineaza aparatura de cercetare electronica de la bord. In SUA, care a protestat fata de patrunderea expertilor in avion, exista temeri ca Bejingul ar putea pune mana pe coduri, pe harduri, pe informatii codificate si pe documente care ar putea avea ele insele sau ar putea capata, prin extensie, importanta strategica. Ar putea copia solutii tehnice. Pe un asemenea avion, masurile de secretizare sunt maxime, iar informatiile se sterg automat in caz de pericol. Este putin probabil, dar nu total exclus ca dupa coliziune sa nu se fi intamplat asa. EP-3 Aries II este specializat in cercetare electronica. Cu radilocatorul APS-134 de larga frecventa detecteaza, identifica si urmareste semnalele radiolocatoarelor inamice. Cu sistemul ARR-81 intercepteaza si analizeaza mesajele radio si transmisiile de date ale inamicului, iar cu receptorul ALR-82 intercepteaza practic orice semnal electronic-elctromagnetic codificat. Avionul face parte din escadrila de astfel de avioane de la Whidbey Naval Air Station si decolase de la Baza Kadena din Okinawa.