Intr-o lupta foarte stransa, belgienii au reusit sa-i tina pe nationalistii extremisti departe de putere. Coalitia liberal-socialista la putere a castigat alegerile de duminica din Belgia, premierul in exercitiu, Guy Verhofstadt, fiind pe punctul de a fi desemnat sa formeze un nou cabinet de centru-dreapta. Victoria coalitiei de centru-dreapta este semnificativa in contextul unei curse electorale foarte stranse, in care contracandidatul cel mai puternic l-a reprezentat partidul nationalist de extrema dreapta.
Potrivit rezultatelor partiale, coalitia de patru partide condusa de premierul Verhofstadt a obtinut peste 90 din cele 150 de mandate ale parlamentului belgian. Alianta la putere in ultimii patru ani in Belgia dintre liberali, socialisti si ecologisti a fost traversata de tensiuni, dar a reusit, intr-o tara conservatoare, din punct de vedere social, ca Belgia, sa impuna legalizarea casatoriilor homosexuale, eutanasia si dezincriminarea consumului de canabis. -Alegatorii ne-au oferit un mandat sa continuam munca de modernizare si de transformare a tarii in urmatorii ani-, a declarat, dupa anuntarea rezultatelor partiale, premierul belgian. Apreciind ca guvernul iese mai puternic din aceasta confruntare, el a explicat ca economia belgiana a mers mai bine in comparatie cu cea a altor tari europene, dar ca somajul ramane inca ridicat.
Este de asteptat ca negocierile pentru noul guvern sa dureze cateva saptamani, insa este practic exclusa intrarea la putere a Frontului National de extrema dreapta, care a obtinut cele mai bune rezultate din istoria sa de 25 de ani, adica aproape 18% in zona flamanda, nici unul dintre curentele care domina coalitia castigatoare nefiind dispus sa se alature nationalistilor. Campania acestora a mizat pe ideea de ordine si autoritate, platforma electorala fiind totodata indreptata impotriva imigrantilor. Asadar, in ciuda rezultatelor bune obtinute, nationalistii din zona flamanda nu par sa calce pe urmele celor din Olanda vecina, unde partidul Lista Pim Fortuin de extrema dreapta a ajuns la putere chiar dupa asasinarea liderului sau, in plina campanie electorala. Nationalistii au obtinut unele rezultate notabile si in zona valona, francofona, insa la nivel national scorul bun obtinut de extrema dreapta pare sa ramana fara consecinte la nivelul politicii tarii in care bate inima Europei.
In cadrul coalitiei, cel mai slab s-au situat verzii, explicatiile pentru esecul acestora fiind legate de campania in favoarea interzicerii zborurilor de noapte deasupra Bruxellesului si pentru interzicerea reclamei la tigari care a scos Belgia din circuitul de Formula 1. Marii invinsi ai alegerilor de duminica raman insa crestin-democratii.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane