Dupa saptamani de dispute verbale fara precedent generate ba de premierul Berlusconi, ba de subalternii sai la adresa poporului german, a fost nevoie de interventia aproape disperata a presedintelui italian pe langa cabinetul de la Roma pentru a pune capat unui razboi al declaratiilor aproape absurd. Seful statului italian, Carlo Azellio Ciampi, a declarat ca Italia nu isi poate permite o polemica paguboasa cu Germania, care sa pericliteze cooperarea necesara in viitor intre cele doua tari. Interventia presedintelui italian explica si demisia tardiva a unuia dintre oficialii Ministerului italian al Turismului, Stefano Stefani, care prin aprecierile sale negative la adresa turistilor germani care isi petrec vacantele in Italia a dus la anularea preconizatei vacante italiene a cancelarului Schroder. Stefani a acceptat in final sa isi ceara scuze pentru ca i-a facut pe germani -blonzi nationalisti care invadeaza zgomotos plajele italiene-. Replica sa a fost publicata chiar in cotidianul german -Bild-, ce intretinuse conflictul tinand puternic partea cancelarului german. Stefani a explicat ca nu a dorit decat sa-i critice pe cei care arunca umbre asupra italienilor si a guvernului de la Roma.
La randul sau, premierul Berlusconi, foarte criticat in Italia pentru ca a refuzat sa isi ceara scuze intretinand astfel conflictul, a iesit cu o declaratie care incearca sa salveze situatia, dat fiind ca adancirea tensiunilor tindea sa scape de sub control.
Totusi, declaratia sa incearca sa mentina in continuare guvernul in afara oricarei responsabilitati. Berlusconi a spus ca a fost vorba de un eveniment neplacut caruia i s-a acordat o prea mare importanta. De altfel, intr-o intalnire cu ziaristii acreditati la Bruxelles, carora le-a oferit la Roma o cina condimentata cu discutii neoficiale, a explicat ca nu se astepta ca replicile sale – in care facea o asemanare intre un deputat social-democrat german si un gardian nazist – sa faca asa valuri. Berlusconi nu stia ca in Germania nazismul este o tema asa de sensibila, potrivit propriilor sale marturisiri neoficiale. De partea cealalta, Germania considera incheiat incidentul, dar cancelarul Schroder isi mentine decizia de a-si face vacanta de vara la Hanovra, contrar obiceiului anual, care il aducea in Italia. Explicatia ar putea fi aceea ca, asa cum au tinut sa remarce unele ziare, evolutia scandalului i-a adus cateva procente de popularitate sefului guvernului de la Berlin, 66% din germani aproband decizia sa de a ocoli Italia din traseul sau turistic in acest an.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane