Italia preia astazi presedintia semestriala a Uniunii Europene, in centrul atentiei fiind, mai mult decat agenda oficiala anuntata zilele trecute de guvernul de la Roma, insasi persoana sefului acestuia. Impotriva premierului Silvio Berlusconi s-a pornit in ultimele zile un adevarat uragan mediatic. De la Londra la Madrid si de la Berlin la Paris, marile cotidiane au dedicat spatii neobisnuit de mari comentariilor la adresa celui care va detine fraiele Uniunii intr-un moment-cheie pentru viitorul Europei. -Poate Italia conduce Uniunea Europeana?-, este tema unui sondaj printre cititori, realizat de cotidianul englez -The Times-. Germanul -Der Spiegel- merge mai departe si il numeste pe premierul italian -Il Padrino-, adica -Nasul-, dupa celebrul personaj interpretat de Marlon Brando, in timp ce cotidianul cel mai influent de la Atena, -Ta Nea- (in conditiile in care Italia preia de la Grecia presedintia UE) nu se sfieste sa-l numeasca pe premierul italian -oaia neagra- a Europei. Titluri nu tocmai prietenoase au si spaniolul -El Pais-, britanicele -The Economist- si -The Guardian-, precum si importante ziare olandeze sau finlandeze.
Sub lupa observatorilor europeni se afla, practic, in aceste zile, toata cariera politica si de om de afaceri a premierului Italiei, semnele de intrebare fiind indreptate cu precadere asupra monopolului mediatic detinut de sefului guvernului de la Roma, totodata cel mai bogat om din Italia, cu o avere estimata, recent, conform propriei declaratii de avere, la 12 miliarde de dolari. Un evident conflict de interese nereglementat insa nici in Italia, nici la nivelul UE, dar care constituie deja de mai multi ani terenul ideal de lupta intre Berlusconi si adversarii sai politici. Noutatea o constituie acum implicarea in razboiul impotriva premierului italian a presei europene de toate categoriile si orientarile. Contestand legitimitatea premierului italian in fruntea Europei, acestea amintesc de legea adoptata recent de parlamentul bicameral, care ii acorda imunitate juridica sefului guvernului, gandita evident sa il scoata din situatia jenanta de a se vedea aproape de o posibila condamnare chiar din postura de lider european.
Imunitatea nu este garantata 100%
Numai ca drumul prin purgatoriu pana la paradisul politic visat pare sa nu se fi terminat inca. Ieri, magistratii italieni care il judeca pe Berlusconi sub acuzatia de mituire a unor judecatori intr-o afacere legata privatizarea unei companii de stat au cerut Curtii Constitutionale sa se pronunte asupra constitutionalitatii legii respective, care mai acorda imunitate juridica pe perioada mandatului si presedintelui, sefilor camerelor parlamentului si insusi presedintelui Curtii Constitutionale, asteptata sa decida in septembrie. Tot ieri, judecatorilor acuzati de premierul italian ca se afla sub influenta stangii li l-au alaturat si ziaristii, plasati si ei in aceeasi categorie de simpatii. Ziarele europene care au publicat valul de articole nefavorabile la adresa sa nu fac decat sa exprime niste prejudecati, in timp ce toti liderii europeni -sunt de partea sa-, dupa cum s-ar fi constatat si la summitul de la Salonic, explica Berlusconi.
Vechiul continent se afla in pragul extinderii istorice la 25 de state la 1 mai 2004, are de adoptat o Constitutie si trebuie sa gaseasca un raspuns la evolutiile economice nu foarte favorabile in ultimul timp. Totul pe fondul unor relatii cu Statele Unite ce par sa fi ajuns la cel mai scazut nivel din istoria Uniunii. Ca o pura coincidenta, mandatul Italiei debuteaza cu expirarea, noaptea trecuta, a ultimatumului pe care Statele Unite l-au dat celor 10 state care vor adera la UE anul viitor in privinta semnarii acordurilor care confera imunitate cetatenilor americani in fata Curtii Penale Internationale. Italia are, asadar, de manevrat si aceasta problema delicata, in conditiile in care cele 10 tari candidate dau semne ca nu doresc sa se incline in fata SUA, partener privilegiat al guvernului de la Roma. Chiar daca, cel putin la nivel declarativ, se fac eforturi pentru cicatrizarea ranilor transatlantice consecutive conflictului din Irak, presedintele Bush a avertizat ca incercarile reprezentatilor UE de a impiedica tarile candidate sa semneze respectivele acorduri provoaca o situatie extrem de nefavorabila in relatiile transatlantice, amenintand totodata ca in caz contrar acestea si-ar putea pierde asistenta militara din partea SUA.