Germania considera inchis incidentul diplomatic generat de premierul italian Silvio Berlusconi, dupa ce l-a comparat pe unul dintre deputatii social-democrati germani din Parlamentul European cu un gardian nazist. In timpul convorbirii telefonice de joi seara, Schroder a explicat ca Berlusconi si-a cerut scuze pentru cele afirmate, motiv pentru care Schroder a dorit sa-l ierte, formal, pe premierul italian, la fel de formal de altfel ca si scuzele rostite de acesta. Potrivit presei italiene, umilinta diplomatica la care s-a autosupus detinatorul sefiei presedintiei Uniunii Europene este in mare masura si rezultatul interventiei presedintelui italian, Carlo Azelio Ciampi. Acesta l-a chemat joi dimineata pe Berlusconi la palatul prezidential si i-a cerut sa-si repare greseala. -Cum v-a venit in minte sa va napustiti in felul ala asupra deputatului european, cu atat mai mult cu cat e german. Stiti cat de importante sunt relatiile cu Germania…-, i-ar fi spus presedintele italian lui Berlusconi.
-Regrete, nu scuze-, a insistat ulterior premierul italian. Sau cel putin asa le-a prezentat Berlusconi ministrilor din propriul cabinet discutia cu cancelarul german. -Cand m-am privit in oglinda dupa acel moment – s-a confesat Berlusconi colegilor – imi venea sa-mi musc limba, mai bine mi-as fi taiat-o. N-am fost in stare sa ma abtin la provocarile acelui domn. Era totul pregatit in cazul lor, in timp ce eu doream doar sa dau o replica si asa s-a declansat mania lui Dumnezeu-. Mai ramane ca Berlusconi sa prezinte public scuze institutiei Parlamentului European, dupa cum a explicat purtatorul de cuvant al presedintelui Pat Cox, considerandu-se ca scuzele prezentate fata de Schroder nu sunt suficiente pentru a readuce la cotele sale normale spiritul parlamentarismului.
Greul fiind totusi depasit, guvernul italian a avut ieri prima intalnire cu Comisia Europeana in formula completa, fiind programata ulterior si o intrevedere Berlusconi – Prodi, la care urma sa participe si vicepremierul Gianfranco Fini, ministrul de externe si ministrul pentru politici comunitare. De la discutii a lipsit ministrul pentru reforme, Umberto Bossi, presedinte al Ligii Nordului, ale carui relatii cu premierul italian au intrat intr-o perioada de continua deteriorare.
Intre timp insa, conflictul de interese in care se afla premierul italian este pe cale de a se adanci. O comisie de specialitate a Senatului italian a adoptat un proiect de lege, initiat anul trecut de guvern, prin care compania sa mediatica Fininvest va primi o serie de facilitati, in urma carora vor putea creste incasarile din publicitate si va face posibil ca aceeasi companie sa poata detine in proprietate si ziare. Dar, daca in Italia se poate, la nivelul UE lucrurile sunt mai complicate. Comisia Europeana a amanat pe temen nelimitat publicarea unei liste cu produse a caror TVA ar urma sa fie redusa, Franta si Italia insistand ca aceasta sa includa si produsele media. Daca propunerea va esua, vor fi afectate, evident, marile companii mediatice, printre care se include si cea a premierului Berlusconi.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane