Home În Lume Blair iese personal la atac impotriva BBC

Blair iese personal la atac impotriva BBC

DISTRIBUIŢI

Razboiul dintre premierul britanic Tony Blair si BBC, declansat saptamana trecuta pe fondul acuzatiilor ca dosarul privind armele de distrugere in masa existente in Irak a fost falsificat, a revenit ieri in actualitate o data cu un interviu acordat de Blair saptamanalului -The Observer-. BBC a prezentat un material in care acuza, citand un oficial sub anonimat, a carui voce a fost inregistrata si folosita in documentarul difuzat, ca raportul serviciilor secrete britanice a fost modificat chiar in saptamana in care a fost prezentat, in septembrie 2002, in cancelaria primului-ministru. Potrivit acestor presupuse adnotari care sa justifice interventia militara americano-britanica in Irak, armele de distrugere in masa detinute de Saddam Hussein puteau fi activate in 45 de minute.

In conditiile in care astazi este asteptata prezentarea raportului comisiei de politica extrena a Camerei Comunelor, pe aceeasi tema fierbinte a dovezilor detinute de serviciile secrete britanice privind existenta armelor de distrugere in masa in Irak, premierul Blair a iesit la atac. Pe fondul scaderii cotei de popularitate la doar aproximativ o treime dintre britanici, Blair a declarat in interviul acordat -The Observer- ca documentarul BBC -a reprezentat cel mai grav atac- la adresa -integritatii- sale, calificand acuzatiile ca oamenii sai ar fi modificat raportul serviciilor secrete ca fiind -absurde-. Mai mult chiar, desi pana in prezent nu exista nici o dovada clara privind existenta armelor de distrugere in masa, Blair afirma ca -acuzatiile sunt false-. Ca o consecinta a acestei opinii personale, premierul britanic a explicat ca asteapta ca BBC sa recunoasca acest lucru. Tonul folosit de Blair este destul de ferm, ceea ce poate fi echivalent unei oarecare sigurante legate de concluziile raportului (comisia fiind alcatuita din 11 laburisti si 7 conservatori), fie este folosit in incercarea de a arata ca guvernul este sigur pe el si nu are nimic de ascuns.

Interventia premierului Blair a generat o intalnire a sefilor de departamente ale BBC implicate in productia documentarului acuzator cu managementul trustului, intalnire in urma careia era asteptat aseara raspunsul oficial al acestuia. Mai exact, directorul BBC, flancat de alti responsabili din conducerea executiva a trustului, urma sa asculte explicatiile legate de conditiile in care a fost realizat documentarul care a dus la disputa fara precendent dintre BBC si autoritati. Potrivit unor informatii provenite din mai multe surse, era de asteptat ca BBC sa-i sustina pana la capat pe autorii documentarului, inainte de prezentarea oficiala a raportului comisiei parlamentare. Presupusa inconsistenta a -dosarului irakian- ar mai avea ca argument si faptul ca seful MI6, serviciul secret britanic, ar fi explicat neoficial, intr-o intalnire cu doi reprezentanti de prim-rang ai BBC, cu cateva saptamani inainte de difuzarea controversatului documentar, ca nu Irakul ar fi reprezentat principala amenintare terorista, ci Iranul si Siria. Inainte de iesirea la rampa a premierului Blair, disputa guvernului britanic cu BBC a fost declansata de seful serviciului de comunicare al prim-ministrului, Alastair Campbell, in realitate principala tinta a acuzatiilor din documentar. Acesta a acuzat BBC ca minte, ceea ce reprezinta cea mai grava acuzatie la adresa impartialitatii consacrate a BBC. Trustul a refuzat sa prezinte scuzele pretinse de Campbell si si-a sustinut punctul de vedere.

Intre timp, polemica a inregistrat un nou episod si in Statele Unite, -fratele mai mare- al premierului Blair, presedintele american George W. Bush, nefiind nici el intr-o situatie mult mai buna. Administratia americana a fost acuzata de un fost ambasador SUA in Gabon, Joseph Wilson, intr-un articol publicat de -New York Times-, ca a deformat informatiile oferite de serviciile de informatii pentru a exagera pericolul amenintarii teroriste. Acuzatiile sunt relevante pentru faptul ca autorul articolului este una dintre persoanele care au participat la ancheta presupusei anchizitii de uraniu din Nigeria de catre Irak, ancheta care nu a putut dovedi ca o asemenea tranzactie ar fi avut loc.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.