Home În Lume Blair se incapataneaza sa nu plece

Blair se incapataneaza sa nu plece

DISTRIBUIŢI

Tensiunea politica generata in Marea Britanie de moartea expertului guvernamenal David Kelly, personajul-cheie in dosarul irakian, a capatat dimensiuni record care au inceput deja sa il portretizeze pe premierul britanic Tony Blair in culorile care descriu un om politic obosit, compromis si aproape disperat. Aflat in Japonia, unde programul i-a fost modificat pentru a face fata crizei in care a intrat guvernul, Blair a anuntat intr-un interviu ca nu va demisiona, dar ca isi va asuma responsabilitatea daca in final se va dovedi ca moartea lui Kelly a avut vreo legatura cu vreun membru al guvernului. Anuntul a venit ca o posibila incercare de a dovedi ca nu doreste sa se ascunda de raspundere, dupa ce acelasi premier britanic declinase solicitarea unui membru al grupului conservator de a convoca o sesiune parlamentara extraordinara.

Politia a lansat oficial varianta ca este posibil ca expertul guvernamenal, consilier al ministrului apararii, gasit mort la opt kilometri de locuinta, sa se fi sinucis taindu-si venele de la mana stanga, deoarece moartea a survenit in urma hemoragiei.

De-a lungul traseului asiatic, Blair a incercat din rasputeri, dar fara mare succes, sa puna capat dezbaterii despre armele irakiene anuntand lansarea unei anchete independente care sa cerceteze imprejurarile mortii lui Kelly. Efectele au fost insa minore si, cu toata emotia din glas cand si-a exprimat -cele mai adanci regrete- pentru -tragedia care a avut loc-, Blair s-a vazut in situatia de a asculta o intrebare -daca are mainile manjite cu sange- si daca din acest motiv nu ar trebui sa demisioneze. Intrebarea l-a situat pe Blair intr-o situatie mai mult decat delicata, iar imposibilitatea de a raspunde l-a convins pe premierul japonez, care il secunda la conferinta de presa, ca -prietenul sau trebuie sa fie epuizat- dupa 14 ore de zbor.

Un alt argument pentru disperarea care pare sa il fi cuprins pe seful guvernului britanic este acela ca se incearca aruncarea responsabilitatii pe identificarea lui David Kelly ca sursa a BBC pe Ministerul Apararii. A fost o actiune -exclusiva- a Ministerului Apararii, se preciza intr-un comunicat de presa transmis de la cabientul premierului, cu referire la identificarea fostului expert ONU ca posibila sursa a BBC care declarase sub anonimat ca apropiatii lui Blair au introdus date false cu privire la armamentul irakian.

Kelly se plansese unui ziarist american

Intre timp, intr-o miscare-surpriza, BBC a admis ieri faptul ca David Kelly era intr-adevar sursa care lansase primele acuzatii care intre timp au pus in dificultate si administratia britanica si cea americana. BBC a refuzat sa faca acest lucru timp de mai multe saptamani, iar saptamana trecuta Kelly insusi infirmase acest fapt, ceea ce, dupa anuntul BBC, pare sa confirme presiunile la care acesta ar fi putut fi supus. De altfel, familia sa a acuzat faptul ca dupa ce Ministerul Apararii il identificase ca sursa ziaristilor, Kelly s-a plans de stresul ingrozitor in care traieste. Mai mult decat atat, el trimisese o scrisoare unui ziarist de la prestigiosul cotidian -New York Times- in care se plangea ca -sunt prea multi actori- implicati in afacerea respectiva. El se mai plansese intr-un interviu de faptul ca se simtea -tradat- si ca traia sub o presiune -de neacceptat-. Este de asteptat ca presiunile la adresa premierului Blair sa creasca dupa revenirea din turneul asiatic. Presa britanica este deja foarte dura la adresa sa, in conditiile in care o parte din ziare se intreaba daca nu cumva David Kelly este -victima unui alt razboi-, adica al razboiului dintre guvernul britanic si BBC, iar altele apreciaza ca disparitia acestuia a generat cea mai grava criza prin care trece cabinetul de la Londra, mai ales ca greul abia vine si vor urma investigatii care sa clarifice daca falsurile din dosarul Irak au fost intr-adevar introduse cu concursul guvernului sau nu. Pentru unele publicatii, Blair este -victima razboiului din Irak-, in timp ce -Financial Times- comenteaza faptul ca acesta este incapabil sa contabilizeze politic victoria in fata regimului Saddam Hussein.

Confuzie maxima in privita documentelor falsificate

Pe de alta parte, cu sau fara legatura cu vizita de doua zile, astazi si maine, pe care premierul italian Silvio Berlusconi o face la resedinta din Texas a presedintelui american George W. Bush, o ziarista a saptamanalului -Panorama-, aflat in proprietatea familiei Berlusconi, Elisabetta Burba, a declarat intr-un interviu acordat cotidianului -Corriere della sera- ca ea este persoana care a furnizat diplomatilor americani de la Roma documentele false despre uraniul nigerian. Ea a explicat ca -sursa- de la care primise anterior alte documente se dovedise de incredere-, dar nu i-a dezvaluit identitatea. Ea a explicat ca nu le-a publicat pentru ca daca mai tarziu s-ar fi dovedit false, acest fapt ar fi pus capat carierei sale. In discursul in care facea referire la incercarile Irakului de a cumpara uraniu din Nigeria, presedintele Bush a atribuit aceste informatii guvernului britanic. Ziarista a povestit ca a mers si in Nigeria pentru a incerca sa verifice informatiile din respectivele documente, fiind oarecum neincrezatoare pentru ca era vorba despre o cantitate foarte mare de uraniu, 500 de tone. Dupa revenirea in Italia, spune ea, a explicat sefilor sai ca povestea pare falsa si ulterior a pus documentele la dispozitia Ambasadei SUA de la Roma. In aceste conditii, daca ceea ce a relatat ziarista italiana este adevarat, se pune intrebarea, deocamdata fara raspuns, de ce presedintele american a atribuit informatiile partii britanice. Daca povestea nu este reala, ramane de vazut daca este vorba de o incercare de a salva onoarea serviciilor secrete italiene, despre care s-a presupus initial ca ar fi furnizat respectivele documente britanicilor, sau de a mai ridica o parte din vina de pe umerii lui Tony Blair.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.