Premierul Tony Blair stia ca Irakul nu poate activa in 45 de minute presupusul arsenal de distrugere in masa, asa cum a raportat premierul in persoana membrilor parlamentului britanic care si-au dat acordul pentru atacarea Irakului. Declaratia apartine fostului sef al diplomatiei britanice Robin Cook, din cabinetul laburist, care a demisionat in semn de protest inainte de inceperea interventiei militare.
Intr-o carte in care si-a adunat insemnarile din jurnal datand din acea perioada fierbinte, Robin Cook a dezvaluit ca, inainte sa inceapa razboiul, Tony Blair a recunoscut, intr-un cadru privat, ca armele lui Saddam Hussein nu prezinta -un pericol real si prezent-.
Fostul reprezentant diplomatic al Londrei a mers mai departe cu povestirea, explicand ca, inainte cu doua saptamani de primul atac, devenise clar pentru cercul apropiatilor lui Tony Blair ca acesta nu considera armele irakiene un pericol iminent. In consecinta, a spus tot Cook, premierul britanic era pregatit sa mearga la razboi indiferent care urmau sa fie rezultatele inspectiilor ONU la fata locului. Mai mult chiat, seful spionajului britanic, John Scarlett, l-ar fi -aprobat- pe Cook cand a iesit public spunand ca nu exista arme care sa loveasca tinte de marimea unui oras. Cu aura cuiva care vorbeste pe baza a ceea ce a vazut cu propriii ochi, Cook a vorbit chiar de o mica revolta in cabinetul britanic, in care -un mare numar de ministri- a luat pozitii impotriva implicarii Londrei de partea Statelor Unite in razboi. A fost, explica Robin Cook, cea mai dura -revolta- de cand Blair se afla in fruntea guvernului britanic.
Purtatorul de cuvant al premierului Blair a declarat, in replica la afirmatiile deloc comode ale fostului ministru de externe, ca -ideea ca primul ministru ar fi spus vreodata ca Saddam Hussein nu are arme de distrugere in masa este absurda-. Afirmatiile lui Cook sunt insa mai nuantate de atat si se refera la dimensiunea si gradul de pericol al arsenalului, nu la existenta lui pur si simplu.
Robin Cook a mai amintit ca a discutat cu seful spionajului cu o luna inainte de razboi si in finalul raspunsului foarte documentat pe care l-a primit se preciza ca -probabil- Saddam -nu are arme de distrugere in masa in sensul in care pot fi folosite impotriva tintelor civile de mari dimensiuni-. Mai departe, pe 5 martie, acelasi John Scarlett l-a informat pe premierul Blair ca armamentul irakian este limitat la arsenal chimic ce poate fi folosit impotriva soldatilor englezi, dar nu este de natura a pune in pericol statul britanic.
Afirmatiile ex-ministrului de externe vin in contextul in care premierul britanic a declarat in fata conferintei nationale a Partidului Laburist ca nu regreta nimic si ca, daca ar fi sa o ia de la inceput, ar face la fel, cu argumentul ca Saddam trebuia inlaturat pentru ca reprezenta un pericol la adresa lumii democratice.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane